Якщо ви не знаєте, що приготувати Старий Новий рік, ми підкажемо вам кілька смачних ідей.
Старий Новий рік, а також день Василя і Щедрий вечір, був дуже популярним святом у наших предків. 14 січня за старим стилем відзначали Новий рік - накривали пишний стіл і запрошували рідних. Кулінарні традиції цього свята дійшли до наших днів. Розповідаємо, що приготувати на Старий Новий рік, щоб було смачно, ситно і не дуже складно.
Як і в Різдво, на Старий Новий рік прийнято готувати кутю. Але на відміну від різдвяної, ця страва не має бути пісною. На Старий Новий рік готують багату кутю, яка символізує достаток і хороший урожай.
Крупу промити кілька разів і залити сумішшю молока і води. Варити крупу до готовності (15-20 хвилин). Мак і родзинки залити окропом і залишити на 15 хвилин. Злити частину води і перетерти мак в ступці. Змішати крупу, мак, родзинки і горіхи. Додати мед і нагрівати кашу на невеликому вогні 5-7 хвилин. Кутю подавати з молоком або сметаною.
14 січня в народі називали свинячим святом, а на святковий стіл обов'язково ставили страви зі свині або запечене ціле порося. За прикметою, якщо з'їсти страву зі свині, то урожай буде хорошим. Також на стіл можна поставити холодець, кров'янку або нарізку сала. Смачні страви зі свинини опубліковані на нашому сайті.
Вареники - ще одне традиційне блюдо Старого Нового року. Для начинки можна використовувати як фарш, так і картоплю або капусту. А на десерт можна зліпити вареники з сиром.
Читайте такожНеймовірна капуста пелюстка на зиму: як приготувати яскраву закуску
М'ясо промити під водою і варити 3 години. У бульйоні потрібно знімати пінку. Вогонь повинен бути мінімальним. Через годину після варіння покласти в бульйон моркву і цибулю, а в кінці варіння додати сіль і спеції.
З готового бульйону вибрати м'ясо, розділити на волокна і викласти у форми. Процідити бульйон через марлю кілька разів. Желатин розмішати в склянці гарячої води. Повільно влити воду з желатином в холодець і розмішати. Розлити холодець по формах і залишити в холодильнику на 12 годин.