Традиційний кекс випікається з дріжджового або бісквітного тіста, до його складу входить родзинки.
Мало хто може встояти перед свіжою, повітряною бісквітною випічкою – аромат і зовнішній вигляд правильно приготовленого кексу не залишить байдужим навіть найзатятіших прихильників здорового харчування.
Приготувати кекс в домашніх умовах на диво просто, треба лише знати декілька хитрощів і слідувати рецептами.
Читайте такожЯк приготувати смачний і ніжний торт "Медовик" вдома: прості рецепти
Історики вважають, що пращури сучасного кексу випікалися ще в Античності, а свої сучасні обриси ця випічка отримала у XVI-XVII століттях, коли на європейських кухнях все частіше став з'являтися цукровий пісок.
Традиційний кекс випікається з дріжджового або бісквітного тіста, до його складу входять ізюм.
Промити родзинки залити окропом на пару хвилин і обсушити.
Дати маслу відтанути, збити його з ваніліном, сіллю і цукром до стану пишної маси. Цукор має повністю розчинитися.
Додати в масу яйця, не припиняючи збивати її. Після цього додати борошно і розпушувач.
У результаті має вийти густе, трохи тягуче тісто, в нього слід додати родзинки.
Для приготування кексу в духовці форму для випікання слід змастити маслом і присипати борошном. Викласти тісто у форму і випікати 60-80 хвилин при температурі 160 градусів, час від часу перевіряючи готовність.
Готовий кекс остудити. За бажання його можна полити джемом або присипати цукровою пудрою.
Класичний рецепт кексу можна змінити, замінивши молоко на кефір і рослинну олію.
На 10 порцій кексу знадобиться 250 мл кефіру, 3 яйця, 200 г цукру, 2,5 склянки борошна, 15 г розпушувача для тіста, 160 мл рослинної олії, і 11 г ванільного цукру.
Збити яйця з цукром і ванільним цукром до стану однорідної білої маси, залити туди рослинну олію, кефір, ретельно перемішати.
Невеликими частинами досипати в масу борошно і розпушувач, помішуючи.
Отримане тісто вилити у змащену маслом і посипану борошном форму. Запікати в духовці 50 хвилин при температурі 180 градусів.
Кекс готовий, можна полити його джемом, посипати пудрою, або навіть зробити шоколадну глазур.
Кекс на основі сиру за своєю консистенцією набагато ніжніший, ніж класичний.
Для приготування 10 порцій сирного кексу потрібно:
Масло, цукор і ванілін збити до однорідної маси. Додати туди сир (бажано спочатку пропустити його через сито, або подрібнити блендером), продовжуючи збивати.
Додати в отриману масу борошно і розпушувач, продовжуючи збивати і помішувати, потім додати родзинки. У результаті має отриматись в'язке, густе тісто.
Змастити і присипати борошном форму, завантажити в неї тісто. Бажано, щоб тісто не займало понад дві третини об'єму форми, оскільки воно буде підніматися.
Випікати в духовці близько години, при температурі 165-170 градусів.
Готовому кексу дати охолонути. За бажання – полити джемом або присипати цукровою пудрою.
Кекс з ароматом і смаком шоколаду стане чудовими ласощами навіть для найвимогливіших ласунів.
На приготування десятка порцій потрібно
Змішати в ємності усі сухі продукти для приготування кексу. Просіяти борошно, добавити у неї розпушувач і какао-порошок. В останню чергу засипається цукор.
В інший глибокій ємності змішати кефір (як варіант – йогурт або сметану) і рослинну олію, додати яйце, збити міксером або блендером.
Залити отриману на кефірі масу в сухі інгредієнти. Ретельно все перемішати до отримання однорідної маси без грудок.
Форму для кексу змастити маслом і присипати борошном. Викласти туди тісто (не більш ніж на дві третини об'єму форми). Запікати в духовці 40 хвилин при температурі 180 градусів. Готовому шоколадному кексу дати охолонути.
Одна з найоригінальніших варіацій кексу – бісквіт з бананами і волоським горіхом.
Для приготування кексу з бананами потрібно
Масло розтопити і збити разом з цукром, яйцями та ваніллю, до отримання однорідної маси.
Потовкти банани до стану пюре, додати в масу, помішуючи.
Потім невеликими порціями додати в масу борошно, сіль, волоські горіхи і гашену оцтом соду. Перемішувати, поки не отримається густе тісто.
Викласти тісто в підготовлену форму, випікати в духовці близько години
Змастити маслом форму для запікання, викласти бананову масу і випікати в духовці близько години за температури 160-180 градусів.