Торт "Медовик" рецепт / фото ua.depositphotos.com

«Медовик» – це один з найпопулярніших видів тортів, який зазвичай складається з трьох-п'яти медових коржів з прошарками з масляно-сметанного крему.

Торт «Медовик»: класичний рецепт

Перевірений рецепт, який гарантовано працює.

Інгредієнти

Відео дня

Для коржів:

  • Яйця – 2 шт.
  • Мед – 2 ст. л.
  • Цукор – 1 стакан (200-250 г)
  • Борошно – 3-4 склянки (500-550 г)
  • Масло вершкове - 50 г
  • Сода – 1 ч. л.

Для крему:

  • Молоко – 500 мл
  • Яйця – 2 шт.
  • Борошно – 2 ст. л. (50 г)
  • Цукор – 150-200 г
  • Масло вершкове – 100 г
  • Ванільний цукор – 1 пакетик

Спосіб приготування

Читайте такожСмачний та ніжний заварний крем: прості рецептиГотуємо медові коржі. Відправляємо В каструлю яйця, цукор, вершкове масло, рідкий мед і все перемішуємо. Далі ставимо каструлю на маленький вогонь, помішуємо масу до повного розчинення кристалів цукру.

Коли суміш стане гарячою і цукор розчиниться, додаємо соду, – маса почне пінитися і збільшиться у 2 рази. Енергійно перемішуємо і тримаємо масу на вогні ще 0,5 хвилини. Знімаємо каструлю з вогню і починаємо потроху домішувати попередньо просіяне борошно. Спочатку тісто буде рідким і гарячим, замішуємо його ложкою – воно поступово почне густіти. Далі тісто вже не буде гарячим, воно стане приємно теплим, і його можна сміливо місити руками.

Має вийти м'яке, не сильно круте тісто. Ділимо його на 8 рівних частин, скачуємо тісто в кульки, обсипаємо їх борошном, щоб не засохли, кладемо на блюдо. Накриваємо харчовою плівкою і ставимо в холодильник.

Поки медове тісто відпочиває на холоді, готуємо заварний крем. У невеликій каструлі змішуємо борошно, цукор, ванільний цукор, яйця і розтираємо міксером в однорідну суміш. Додаємо потроху молоко і добре розмішуємо масу до однорідного стану. Ставимо на невеликий вогонь. Безперервно перемішуємо молочну масу, особливо на дні каструлі, щоб уникнути утворення борошняних грудок.

"Медовик" простий рецепт / фото ua.depositphotos.com

Як тільки заварний крем загусне і почне закипати, знімаємо з плити. У гарячу заварну масу додаємо м'яке вершкове масло, розмішуємо до повного розчинення масла.

Читайте такожРозсипчасте печиво на маргарині: рецепти смачної домашньої випічкиКрем накриваємо харчовою плівкою так, щоб плівка лягла прямо на його поверхню (щоб не утворилася плівка при охолодженні). Охолоджуємо крем до кімнатної температури. Заварний крем готовий, можемо приступати до випічки медових коржів.

Дістаємо по одній кульці тесту з холодильника. На посипаній борошном поверхні або прямо на пергаментному папері для випічки тонко розкачуємо медові коржі.

Переносимо корж на деко з пергаментним папером, і на ній же випікаємо. Випікаємо медові коржі в попередньо розігрітій до 180°С духовці 3-4 хвилини або до золотистого кольору.

Відразу після випічки, ще в гарячому вигляді, зверху кладемо тарілку або форму потрібного діаметру, і обрізаємо корж за формою.

Остиглі медові коржі змащуємо заварним кремом. Змащуємо кремом боки та верх торта. Далі рясно посипаємо його подрібненими в блендері залишками від коржів і прикрашаємо на свій смак.

Торт «Медовик» зі сметанним кремом

Ще один простий рецепт знакового з дитинства торта.

Інгредієнти

Для коржів:

  • Вершкове масло – 100 г
  • Цукор – 200 г
  • Натуральний мед – 2-3 ст. л.
  • Сода – 1 ч. л.
  • Курячі яйця – 3 шт.
  • Борошно – 320 г

Для крему:

  • Сметана – 800 г (не менше 30% жирності)
  • Цукор – 200 г

Спосіб приготування

У велику каструлю наливаємо води, у неї ставимо каструлю трохи менше, (маленька каструлька не повинна стосуватися дна великий). Всю цю конструкцію ставимо на вогонь. У каструльку меншого діаметру кладемо шматочки масла, додаємо цукор і мед. Якщо мед зацукорився, то кладемо дві ложки меду з невеликою гіркою. Якщо мед рідкий, то відміряємо три ложки меду. Помішуючи, нагріваємо суміш на водяній бані.

Коли масло розтане і змішається з медом і цукром, у нас вийде досить рідка однорідна суміш. Якщо якісь крупинки цукру не розчинилися, нічого страшного, вони розчиняться в ході подальшого приготування тіста. Доводити до кипіння суміш не потрібно.

Помішуючи, продовжуємо нагрівати суміш. Сода вступає в реакцію з медом, суміш світлішає і збільшується в об'ємі. Як тільки досягли даного ефекту, вимикаємо вогонь, більше водяна баня нам не буде потрібна.

Збиваємо яйця, можна збити вручну за допомогою самого звичайного віника. Можна сильно не збивати, головне змішати білки з жовтками до однорідної маси.

Рецепт торт "Медовик" / фото ua.depositphotos.com

В теплу, але не гарячу медову масу, помішуючи, вливаємо збиті яйця. Помішуючи, порціями додаємо борошно. Зазвичай медова маса добре бере борошно, без утворення грудочок.

Все як слід перемішуємо, поки не отримаємо однорідну масу. Тісто для Медовика виходить жовта, ароматна і тягуче, на фото це добре видно. По консистенції воно трохи більш щільне, ніж тісто для шарлотки.

Читайте такожЕфектний мусовий торт: як приготувати ніжний десертБеремо пекарський папір (кальку), для економії тесту відразу малюємо коло потрібного нам діаметра (обводимо кришку, тарілку або підставу круглої форми). Зручно заздалегідь зробити такі заготовки для всіх коржів, але можна обійтися і двома заготовками.

Звичайною ложкою наносимо тісто на папір, розподіляємо рівномірно. На один корж йде приблизно одна п'ята частина приготовленого тіста.

Деко з коржем ставимо в заздалегідь прогріту духовку. Корж випікаємо до готовності при температурі 170-180 градусів, орієнтовно 5-6 хвилин. Час випічки залежить від духовки та товщини коржа.

Спечений медовий корж зазвичай красивого рум'яного кольору. Стежимо, щоб корж не підгорів, інакше з'явиться гірчинка.

Після першого коржа, відправляємо в духовку наступні. Готові коржі розкладаємо на столі, щоб охолоджувались (стопкою не складаємо). Одразу ж трохи остиглий корж рівняємо за трафаретом.

Готуємо крем для торта. Беремо свіжу жирну сметану. Збиваємо міксером, поступово додаємо цукор або цукрову пудру. У нас повинен вийде однорідний сметанний крем.

Остиглі медові коржі рясно перемащуємо сметанним кремом. Також рясно обмазуємо кремом верхній корж і боки торта.

Решта обрізки від коржів подрібнюємо в блендері. З'єднуємо їх з подрібненими волоськими горіхами. Отриманою сумішшю з усіх боків обсипаємо наш медовий тортик.