Консервація зі смородини на зиму - це не тільки смачно, але і дуже корисно.
В середині літа в Україні дозріває смородина - неймовірно корисна ягода і популярна основа для закруток. Користь і шкода червоної смородини добре відомі. УНІАН назвав 5 видів консервації з цієї ягоди на будь-який смак. У рецептах можна використовувати як чорну, так і червону смородину в залежності від ваших уподобань.
Желатин залийте половиною гарячої води. Якщо любите густий джем, кількість желатину можна збільшити. Смородину промийте і відкиньте на друшляк. Викладіть ягоди в каструлю. Додайте до смородини цукор і решту води. Поставте каструлю зі смородиною на вогонь і нагрівайте до повного розчинення цукру.
Зніміть з вогню, злегка остудіть і перебийте блендером. Додайте в смородинову масу набряклий желатин. Поверніть джем на плиту і знову нагрійте, але не кип'ятіть. Розлийте по стерилізованих банках і накрийте пропареними кришками. Після охолодження джем стане густішим.
Ягоди промийте і переберіть від сміття. Насипте ягоди на дно стерилізованих і пропарених банок. Залийте смородину окропом і накрийте банки кришками. Залиште на 10 хвилин. Потім злийте воду в каструлю, а ягоди залиште в банці.
Додайте у воду цукор і доведіть до кипіння. Цим сиропом залийте смородину і закатати банки кришками. Переверніть банки догори дном і накрийте теплою ковдрою.
Варення зі смородини можна додавати в випічку і чай, або просто їсти ложкою і насолоджуватися. Для більш яскравого смаку в консервацію можна додати фрукти, інші ягоди або м'яту. Рецепт варення зі смородини читайте на УНІАН.
Лимон обмити і обдати окропом. Зрізати трохи цедри. Смородину промити і перебрати від сміття. Розім'яти ягоди товкачем в пюре. Додати в пюре лимонну цедру і цукор. Смородину перекладіть в пляшку, де буде настоюватися напій. Залийте пюре горілкою. М'яту промийте, злегка розімніть руками і додайте в напій. Поставте настоянку в темне прохолодне місце - вона буде готова вже через 7 днів.
Промийте смородину холодною водою, видаліть гілочки, листя і зіпсовані ягоди. Розкладіть ягоди на рушник або серветці, залиште їх обсохнути. Висипте ягоди у великий посуд і додайте трохи цукру. Розімніть товкачем до виділення соку. Всипте решту цукру.
Накрийте посуд кришкою і залиште при кімнатній температурі на 2-3 дні. Цукор повинен повністю розчинитися. Розлийте готову суміш по стерилізованих банках. Залиште в кожній банці 3 см вільного місця від краю і наповніть цей простір цукром. Цукрова плівка захистить ягоди від цвілі. Закрийте кришками банки.