Чорна смородина користь і шкода / фото ua.depositphotos.com

Смородина - одна з найпоширеніших в Україні ягід. Її основний урожай збирають в липні. Вирощувати її на дачі або у дворі дуже просто, а користі вона приносить не менше, ніж рідкісні і дорогі ягоди годжі. Чорна смородина широко використовується в кулінарії: з неї готують джеми, десерти і соуси. Листя використовують для консервації овочів і заварюють з них чай.

Чим корисна чорна смородина

Чорна смородина широко застосовується в домашній медицині. Її вживають при застуді, захворюваннях кишечника, зниженому імунітеті. У цій ягоді міститься величезна кількість вітаміну С - до 570 мг в 100 г. Це в десять разів більше, ніж в лимоні. У цій ягоді багато клітковини і мало цукру, тому вона ідеальна для схуднення.

У смородині багато різних кислот, ефірної олії і пектину. Ці речовини корисні для мікрофлори кишечника. Високий вміст кумарину і вітаміну С робить її корисною для зміцнення судин, зниження ризику серцевих захворювань.

Відео дня

Шкода чорної смородини

Читайте такожМалинове варення на зиму: 6 простих і смачних рецептівУ невеликих дозах ця ягода корисна, але з'їдати її занадто багато не рекомендується. Через високий вміст кислоти вона протипоказана для людей з виразкою, гастритом, панкреатитом. Навіть здоровій людині надлишок кислоти може нашкодити. Не варто їсти понад 100 грамів ягоди за один раз.

Кумарин в смородині сприяє розрідженню крові, що корисно людям зі схильністю до тромбозів. Однак в дуже великих дозах ягода може підвищити ризик відриву тромбу. Чорну смородину не варто давати маленьким дітям, оскільки вона є сильним алергеном.

Рецепт варення-п'ятихвилинки з чорної смородини

  • Смородина - 12 склянок.
  • Цукор - 15 склянок.
  • Вода - 300 мл.

Смородину перебрати і помити, відкинути на сито. З 6 склянок цукру і води зварити сироп, довести до кипіння. У сироп викласти ягоди і варити 5 хвилин після закипання. Зняти каструлю з вогню, додати решту цукру і розмішати до повного розчинення. Розкласти варення по банках.

Вам також може бути цікаво: