Ніжинський салат готується дуже просто і з найдоступніших інгредієнтів.
Ніжинський салат був винайдений на однойменному заводі в радянські часи. Закуска отримала величезну народну любов і досі готується українськими господинями. Поєднання солоного огірка і консервованої цибулі дуже просте, але надзвичайно смачне. Підходить до м'яса і ковбасок, а також як закуска до спиртного.
Для любителів гострого ми раніше публікували рецепт огірків по-корейськи на зиму.
Щоб салат був красивим, бажано відібрати однакові за розміром огірки. Промити огірки і замочити на ніч у холодній воді (так вони стануть хрусткими). Нарізати огірки тонкими кільцями. Лук нашаткувати тонкими півкільцями. Кріп дрібно нарізати разом зі стеблом. Змішати цибулю, огірки і кріп в одній мисці.
Простерилізувати банки і кришки. У кожну банку викласти по 1-2 горошині перцю. Наповнити банки огірками і щільно утрамбувати. У кожну банку порівну всипати сіль і цукор, влити оцет. Залити кожну банку окропом по горлечко.
Поставити банки з салатом в розігріту до 100° духовку на 5 хвилин. Потім збільшити температуру до 120° і стерилізувати ще 10 хвилин. Дати салату охолонути і закатати кришками. Зберігати в прохолодному місці.
Огірки вимити і замочити в холодній воді на 3 години. Нарізати огірки тонкими кільцями. Цибулю нарізати тонкими півкільцями. Змішати у великій мисці огірки, цибулю, цукор, сіль і мелений перець. Залишити овочі на 1 годину, щоб вони пустили сік.
Влити олію до овочів і поставити на плиту. Довести до кипіння і варити овочі 10 хвилин. Додати оцет і відразу зняти з вогню. У чисті банки викласти по одному горошку перцю і лавровому листу, а потім утрамбувати салат. Закрити салат прокип'яченими кришками. Накрити банки товстою ковдрою до повного охолодження.