Рецепти овочевих і м'ясних страв, запечених в духовці.
Приготовані в духовці страви завжди мають особливий смак з хрусткою скоринкою і м'якою серединою. Готувати їх зовсім нескладно: досить нарізати і приправити спеціями м'ясо, овочі або рибу, а духовка зробить решту роботи. Запікання також добре позначається на властивостях продуктів: овочі зберігають свої вітаміни і смакові якості, а м'ясо залишається соковитим і апетитним.
Овочі помити і почистити, нарізати гарбуз середніми шматочками, моркву - кружечками, цибулю - півкільцями. Помідори обдати окропом і зняти шкірку, нарізати. Кабачок почистити, нарізати кубиком. Перець нарізати соломкою. Часник порізати на тонкі пластини. Картоплю почистити і нарізати кільцями.
Куряче м'ясо розділити на окремі частини і викласти на деко. Розкласти навколо м'яса овочі. Курку з овочами посолити і поперчити, додати улюблені спеції. Випікати при температурі 180 градусів 40 хвилин.
Скумбрію випатрати, видалити зябра і плавники. Посолити, поперчити, скропити лимонним соком всередині і зовні. Залишити на 30 хвилин. Цибулю і лимон нарізати кільцями. Викласти рибу в фольгу, зробити надрізи і помістити в кожен з них по одному колечку лимона і цибулі. Щільно замотати у фольгу і викласти на деко. Запікати 40 хвилин при температурі 180 °С.
М'ясо нарізати скибочками. Для страви краще взяти свинину з прошарками, молоду яловичину, баранину. Цибулю нарізати півкільцями. Картоплю почистити і нарізати тонкими кружечками. Викласти м'ясо в змащену маслом форму для запікання, зверху на нього цибулю, а потім картоплю. Приготувати заливку, змішавши сметану, воду, сіль і прянощі. Рівномірно залити вміст форми сметанною заливкою, зверху посипати зеленню. Випікати 1 годину в духовці. Перші 30 хвилин при 200°, потім знизити температуру до 150°.
Баклажани розрізати навпіл, потім нарізати півкільцями. Кабачки нарізати соломкою, моркву - скибочками, перець - великими шматочками, цибулю - товстими кільцями, гриби розрізати навпіл. Часник і петрушку дрібно порубати. Змішати згадані овочі з великою кількістю рослинної олії і столовою ложкою солі. Додати дрібно нарізаний перець чилі і будь-яку приправу. Залишити овочі на 2 години.
В кінці маринування злити рідину через друшляк. Духовку розігріти до 250°. Додати до овочів розрізані на четвертини помідори. Викласти овочі у форму для запікання на фольгу, накрити фольгою зверху і запікати 15 хвилин. Після цього зняти верхню частину фольги і запікати ще 5-10 хвилин.
Для начинки:
Всі інгредієнти для тіста викладіть на стіл заздалегідь, щоб вони були кімнатної температури. Для активації дріжджів в маленькій мисочці з'єднати 1 ч.л. цукру, дріжджі і 50 мл молока. Залишити на 20 хвилин. У широку миску просіяти борошно через сито. Вершкове масло повністю розтопити в мікрохвильовці. 2 яйця з сіллю збити до однорідності. Всипати цукор і збити ще раз. Додати дріжджі і решту молока, влити розтоплене вершкове масло. Потрохи всипати борошно, замішуючи тісто. Замісити тісто руками.
Читайте такожМеню на Новий рік 2021: що приготувати на святковий стіл – ідеї страв
Картоплю не очищаючи від шкірки нарізати однаковими великими скибочками. Посолити, додати прянощі і сушений кріп. Посипати картоплю дрібно порубаним часником. Змастити деко маслом, викласти скибочки картоплі окремо один від одного. Випікати при температурі 200 градусів 30 хвилин.