Черемша або дикий часник - це дуже смачний і надзвичайно корисний весняний суперфуд.
Черемша або дикий часник - дуже корисна зелень, яка дозріває в травні. Хоча вона відноситься до дикоросів, черемшу можна виростити на домашньому ділянці або купити на ринку. Зовні листя черемші пласке і широке, схоже на листя конвалії. Добре відома користь цієї рослини для здоров'я.
Стебло, листя і цибулина черемші їстівні і нагадують за смаком зелену цибулю. З черемші роблять салати, варять супи і використовують зелень як начинку для пирогів. Сушити черемшу не рекомендується, оскільки вона втрачає частину корисних властивостей.
Раніше ми писали, чому корисно пити цикорій замість кави - це ще один їстівний дикорос.
У черемші багато вітаміну C, тому вона рекомендується при авітамінозі. Доведена користь черемші для серцево - судинної системи-вона знижує тиск у гіпертоніків і перешкоджає утворенню холестеринових бляшок. Також ця зелень покращує апетит і налагоджує роботу кишечника.
Добре відомі бактерицидні властивості рослини, а якщо пожувати листя кілька хвилин, то можна очистити ротову порожнину від бактерій. Також черемша дуже корисна для нормальної роботи щитовидної залози. Сік дикого часнику і настоянку з нього використовують зовнішньо при гнійних захворюваннях, ревматизмі, лишаях.
Черемшу можна додавати в будь-які салати зі свіжих овочів замість зеленої цибулі. Дуже смачно вона поєднується з вареними яйцями.
Інгредієнти:
Овочі та зелень помити і обсушити. Яйця відварити до готовності і остудити. З зеленого горошку злити рідину. Всі інгредієнти для салату дрібно порізати. Викласти продукти в салатник і перемішати, заправити сметаною, сіллю і перцем. За бажанням сметану можна замінити майонезом.
Цей соус можна подавати до м'яса, риби, птиці, вареників, пасти, бутербродів. За кольором і смаком він схожий на італійський соус песто.
Інгредієнти:
Черемшу довільно нарізати і викласти в чашу блендера. Подрібнити зелень. Продовжуючи збивати, влити оливкову олію. Потім додати цукор, сіль і оцет, перемішати до однорідності. В останню чергу додати сирі очищені горіхи. Краще брати кедрові горішки, але можна і волоські. Перебити соус блендером до однорідності. Зберігати в холодильнику.
Цей суп має дуже насичений смак, при цьому є легким і вегетаріанським. У воду для бульйону за бажанням можна покласти м'ясо.
Інгредієнти:
Картоплю почистити і нарізати шматочками. У каструлю з водою викласти картоплю і промитий рис, довести до кипіння і варити 10 хвилин. Зняти піну з поверхні води. Окремо зварити круто яйця.
Моркву і цибулю дрібно нарізати, підсмажити на гарячій сковороді з олією до готовності (приблизно 5 хвилин). Нарізати черемшу, зелену цибулю і варені яйця. Додати в цибулю овочеву зажарку, лавровий лист, сіль і перець. Варити ще 5-7 хвилин до готовності рису.
В кінці викласти в каструлю черемшу, зелену цибулю і нарізані яйця. Варити все разом не більше хвилини і вимкнути вогонь. Після варіння витягнути лавровий лист. При подачі супу можна додати в нього сметану.