Цикорій - користь і шкода напою / depositphotos.com

Багатьом з нас вкрай важко відмовитися від чашки запашної кави, але інколи її шкода для організму надто велика. Не засмучуйтеся, адже існує цілком природний аналог - цикорій.

Раніше УНІАН розповідав, як вибрати якісну каву, а сьогодні обговоримо, чим корисний цикорій.

Майже кожен з нас бачив рослину цикорію, але просто не звертав на неї особливої уваги. Однак його особливо цінують за корінь, а не за квіти.

Відео дня

Що таке цикорій?

Цикорій - багаторічна рослина, яка росте практично у всіх регіонах України. Ви могли бачити блакитні квітки-кошики цикорію посеред багаторічних польових квітів. Цикорій напій виготовляють з меленого кореня цієї рослини.

Цикорій - користь і шкода

Існує безліч корисних причин звернути увагу на цей напій. Цикорій - рослина, багата інуліном, тому корисна для кишечника. Чашка цикорію з легкістю допоможе впоратися із важкістю у шлунку, налагоджує травлення та позбуває від здуття. 

Крім того, цикорій мість бета-каротин, вітамін Е, фолієву кислоту, тіамін і рибофлавін. Все це сприяє нормалізації роботи серцево-судинної та імунної систем, поліпшує уважність.

Найбільшою перевагою цикорію є його наближений до кави смак. Проте, він не впливає на тиск, тому безпечний для дітей, вагітних та людей літнього віку. Найчастіше лікарі рекомедують цикорій замість кави.

Однак у цикорію є й недоліки. Лікарі виділяють кілька основних груп людей, кому не можна пити цикорій. Людям з деякими діагнозами категорично забороняють пити цикорій. Зокрема, це стосується людей з варикозом, гемороєм та сечокам'яною хворобою. Якщо ви страждаєте якимись хронічними захворюваннями, варто порадитися з лікарем щодо вживання цикорію.

Крім того, цикорій - алерген. Саме тому алергетикам вживати цей напій варто з обережністью, особливо у разі алергії на цитрусові.

Чим відрізняється гранульований цикорій від сублімованого?

Розрізняють гранульований та сублімований види цикорію. Основна відмінність полягає у способі їхньої обробки. Гранульований цикорій додатково обсмажують перед фасуванням, а сублімований - висушують і подрібнюють. Втім, і той, і той напій мають однакову користь. 

Отже, якщо ви досі думаєте, який цикорій найкраще пити, спробуйте сублімований та грануйований. Оберіть той, який смакує краще.

Вас також можуть зацікавити новини: