Щоб пісні деруни були соковитими і не розвалювалися, потрібно дотримуватися кількох хитрощів.
Золотисті картопляні деруни - улюблена страва багатьох українців. Щоб деруни добре тримали форму і були соковитими, в тісто для них додають яйця. Також деруни часто подають зі сметаною або шкварками. Загалом, ця страва не сприймається як пісна. Але ми впевнені - приготувати деруни можна з пісних продуктів.
Картоплю і цибулю очистити від шкірки і сполоснути холодною водою. Очищену картоплю натерти в миску на самій дрібній тертці. Чим дрібніше буде натерта картопля, тим однорідніше і ніжніше будуть деруни. Також картоплю можна перемолоти на м'ясорубці. Якщо з картоплі виділився сік - його варто злити.
Дуже дрібно нарізати цибулю і часник, додати в картоплю. Вмішати в картопляну масу борошно, сіль і спеції за смаком, наприклад, прянощі для картоплі. Перемішати масу до однорідності. Олію розігріти на сковороді і посмажити деруни по 3-4 хвилини з кожного боку.
Гриби вимити і дрібно нарізати. На сковороді розігріти 1 ложку олії і посмажити гриби до золотистого кольору (приблизно 5 хвилин). Почистити картоплю і цибулю. Картоплю натерти на дрібній тертці, цибулю дрібно порізати. Змішати картоплю, цибулю, борошно і смажені гриби. Посолити і поперчити.
Дві ложки олії розігріти на сковороді. Викласти деруни на гарячу сковороду ложкою і смажити по 2-3 хвилини з кожного боку. Подавати деруни з рубаною зеленню.