Як приготувати хек в клярі, в духовці або на сковороді, щоб не було "пісного" смаку - дізнайтеся в матеріалі УНІАН.
Риба хек отримала репутацію "пісної" через дієтичне м'ясо, тому багато українців знають, що її можна обсмажити на сковороді і це - максимум. Насправді, рецептів хека існує безліч і УНІАН готовий розповісти, як приготувати хек в духовці або іншим способом, щоб було смачно.
Раніше ми говорили про те, яку рибу можна приготувати на грилі.
Тушки хека обробити на філе, промити, прибрати хребет. Нарізати філе шматочками, посипати сіллю. У глибоку миску насипати борошно, обваляти кожен шматочок філе. На сковороді розігріти олію, обсмажити філе хека з двох сторін до золотистої скоринки.
Очистити моркву і цибулю, моркву натерти на тертці, а цибулю нарізати півкільцями. Обсмажувати 4-5 хвилин до золотистого кольору. На окрему сковороду насипати 2 ст.л борошна, обсмажити 30 секунд. Влити томатний сік, всипати спеції і покласти лавровий лист. Тушкувати соус 5-7 хвилин, помішуючи, до загустіння.
У чавунну сковороду або каструлю викласти 1\3 соусу, зверху - половину від загальної кількості риби, далі - половину моркви і цибулі. Так повторювати, поки інгредієнти не закінчаться. В кінці полити все томатним соусом, поставити каструлю на вогонь і тушкувати під кришкою 15 хвилин.
Тушку хека промити, розібрати на філе, видалити хребет. Яйце вбити в глибоку миску, збити віночком. Додати сметану, сіль і мелений чорний перець. Туди ж додати дрібно нарізаний кріп, перемішати. В кінці всипати борошно і знову перемішати кляр. Філе хека, нарізане шматочками, обваляти в клярі і обсмажити на сковороді з маслом 5 хвилин з кожного боку до золотистої скоринки.
Філе хека промити, а духовку розігріти до 190°C. Зубчик часнику очистити, натерти на дрібній тертці, а зелень подрібнити ножем. Вершкове масло розтопити в мікрохвильовці, потім вилити в миску. Туди ж додати сіль, чорний мелений перець, підготовлені часник і зелень і вичавити лимонний сік.
Рибу викласти у форму для запікання, полити соусом і поставити в духовку. Запікати 8-10 хвилин при 190°C, а потім збільшити температуру до 230°C і запікати ще 3-5 хвилин.
Філе хека нарізати порційними шматочками, викласти в глибоку миску, посолити, поперчити, полити лимонним соком і залишити на 10 хвилин. Духовку поставити розігріватися до 180°C. Картоплю очистити, промити, нарізати кружечками. Викласти в миску, посолити, поперчити, додати приправу для картоплі і половину кількості сметани. Ретельно перемішати, а рибу також полити сметаною.
Форму для запікання змастити маслом, викласти першим шаром частину картоплі, а потім рибу. Цибулю, нарізану кільцями, шаром викласти зверху, потім знову картоплю в сметані. Надіслати рибу з картоплею в духовку на 40-50 хвилин і запікати при температурі 180°C. Потім дістати блюдо, посипати сиром і знову запікати 8-10 хвилин.