Приправлений запашними спеціями хек дуже добре смакує з різними овочами.
Хек – нежирна, без дрібних кісточок риба, яка до того ж дуже корисна. Запечений у духовці хек є другим за популярністю варіантом його приготування після смаженого.
Філе хека в духовці смачно виходить з овочами. Часто його запікають у фользі, адже так хек швидше і рівномірніше пропікається, насичується ароматами спецій і овочів.
Моркву потрібно вимити й очистити. Потім натерти на великій тертці. Цибулю почистити і нарізати чвертькільцями.
Читайте такожСоковита підчеревина в духовці: як приготувати ароматне запечене сало з прошарками м'яса
Помити хека, обсушити паперовим рушником і нарізати на порційні шматочки.
Викласти рибу на деко поверх подушки з моркви й цибулі. Скропити хека лимонним соком, посолити і поперчити до смаку.
Сметану потрібно розбавити водою до більш рідкого стану, щоб вона вільно стікала з ложки.
Поверх риби викласти решту овочів. Можна знову посолити страву за смаком. Полити хека з овочами зверху сметаною сумішшю.
Сир натерти на великій тертці і посипати рибу зверху. Відправити деко в духовку на 30 хвилин при температурі 200°С, до утворення апетитної скоринки.
Для соусу бешамель
Тушку хека треба попередньо розморозити. Цибулю очистити, промити та обсушити.
Приготування соусу бешамель. У сотейнику розтопити вершкове масло, всипати пшеничне борошно. Перемішати за допомогою вінчика до однорідності. Потім влити у сотейник тонкою цівкою молоко, помішуючи вінчиком, і варити соус 2-3 хвилини, до загустіння. Мішати необхідно постійно, щоб соус не пригорів. Додати в соус орегано (або мускатний горіх) і сіль. Ретельно перемішати й зняти з вогню.
Увімкнути духовку для розігріву до 200°С.
Цибулю нарізати півкільцями.
У розігріту з вершковим маслом сковороду викласти цибулю й обсмажити протягом 4-5 хвилин. Потім викласти помідори, додати орегано, сіль і мелений перець. Тушкувати помідори з цибулею 3 хвилини.
Рибу змастити соусом бешамель з двох боків (невелику кількість соусу відкласти).
Викласти на деко рукав, щільно зав'язати з одного боку й заповнити помідорами, тушкованими з цибулею. Зверху викласти рибу. Зав'язати вільний край рукава і відправити рибу в розігріту до 200°С духовку на 30 хвилин.
Сир натерти на дрібній тертці.
Після закінчення 30 хвилин рукав акуратно розрізати. Змастити рибу відкладеним соусом бешамель. Посипати її сиром і відправити в духовку ще на 10 хвилин.
Подати хека можна з рисом, картопляним пюре або як самостійну страву. Також його можна посипати зеленню.
Тушки хека попередньо розморозити. Розділіть їх ножем на дві поздовжні частини, акуратно видалити хребет, зрізати плавники і невелику частину хвоста. Філе без кісток нарізати на невеликі шматки.
Читайте такожНеймовірний крабовий салат: найкращі рецепти страви на святковий стіл
Цибулю очистити, нарізати кубиком, викласти на розігріту сковороду, попередньо вливши трохи олії. Пасерувати цибулю до м'якості 2 хвилини.
Печериці ретельно вимити, нарізати на шматки середнього або великого розміру, додати до цибулі. Смажити гриби з цибулею 3 хвилини, наприкінці посолити.
Зі сковороди печериці перекласти у форму на рибу, рівномірно розподілити.
В окремій ємності приготувати заливку. Вбити яйце, влити вершки, посолити за смаком, ретельно перемішати до однорідності. Вершки вилити у форму на рибу та гриби.
Духовку заздалегідь прогріти до 180°С. Запікати страву впродовж 35 хвилин до готовності. Готового хека подавати до столу.