Страва має неймовірний аромат та є дуже смачною.
Ризото – відома в усьому світі італійська страва. Готують її з круглозернистого крохмалистого рису особливих сортів із додаванням бульйону.
Читайте такожАроматне й ніжне ризото: як приготувати смачну страву
Для цієї страви потрібно використовувати такі сорти рису, як арборіо, карнаролі, бальдо і віалоне нано. Варити ризото слід, постійно помішуючи.
Грибне ризото вважається класикою італійської кухні. Існують також інші варіанти страви – з куркою, морепродуктами та іншими інгредієнтами.
Цибулю і селеру дрібно порізати та обсмажити на олії. Сухі гриби залити гарячим курячим бульйоном.
До обсмаженої цибулі з селерою додати рис (мити його не потрібно).
Зробити найменший вогонь, влити вино. Весь час перемішувати. Щойно вино випарується, почати вливати частинами гарячий бульйон: новий його ополоник додавати, як випаруватися попередній.
Набряклі сухі гриби нарізати і додати в різотто. Туди ж влити насичений грибним смаком бульйон.
Добре розігріти сковорідку або сотейник, додати трішки олії. Обсмажити на ній свіжі гриби впродовж кількох хвилин. Порізати обсмажені гриби.
У готове ризото додати вершкове масло та тертий пармезан. Далі додати обсмажені гриби, улюблені трави, олію та сік лимона, посолити й поперчити. Накрити кришкою й дати йому настоятися впродовж кількох хвилин.
Розкласти ризото по тарілках, посипати пармезаном і насолоджуватися його смаком.
Зварити курячий бульйон з додаванням цибулі, моркви і кореня селери. Процідити. Покласти бульйон без м'яса і овочів на повільний вогонь.
Читайте такожАроматно-соковита тушкована капуста з грибами: як приготувати смачну страву
Коли цибуля стане прозорою, додати рис. Постійно помішуючи, потомити рис на невеликому вогні, поки рисинки не стануть світлішими (десь 3-5 хвилин).
Влити у сковорідку вино, помішуючи, дочекатися, коли рис його вбере. Додати пучку шафрану. Влити ополоник теплого курячого бульйону. Знову зачекати, коли рис вбере рідину.
Тим часом на окремій сковороді обсмажити в оливковій олії гриби до золотистого кольору. Викласти їх на тарілку, дати охолонути.
У рис знову влити ополоник курячого бульйону і добре перемішати.
На сковороду, де обсмажувалися гриби, налити оливкової олії, додати неочищені зубчики часнику. Дочекатися, коли часник віддасть олії свій аромат і, не виймаючи зубчики, викласти в сковорідку куряче філе, порізане кубиком.
Поки обсмажується куряче філе, влити у рис ще один ополоник бульйону. Слід ретельно стежити, щоб рис був досить вологим. Додати до рису лимонну цедру та ще один ополоник бульйону.
Додати в сковорідку гриби та курку, влити ще один ополоник бульйону. Ретельно перемішати.
Коли рідина майже випарується, рис має набути кремової структури. Натерти сир, додати в ризото. Скуштувати рис – він має бути al dente, тобто не повністю м’яким. Підсолити ризото, додати трохи перцю.
Вимкнути вогонь, але не прибирати сковорідку з конфорки. Додати нарізану зелень, накрити ризото кришкою й дати йому "подихати" ще 5 хвилин.
Розкласти ризото по тарілках, зверху посипати натертим сиром.