Дуже смачними виходять зрази з капустою, м'ясом і грибами.
Зрази - це дуже смачна і ситна страва, яку рідко готують, бо вона здається складною. Фактично це картопляне тісто, в яке загортають овочі, м'ясо та сир.
Сьогодні розглянемо, як приготувати картопляні зрази з різними начинками.
Для них вам знадобляться:
Картоплю чистимо, миємо і відварюємо до готовності. Потім зливаємо воду і залишаємо в каструлі під кришкою, щоб овочі обсохли.
Товкачем розминаємо картоплю в пюре, додаємо вершкове масло і солимо, якщо необхідно.
Поки картопля остигає, чистимо й нарізаємо цибулю, моркву натираємо, а капусту - шаткуємо.
На половині рослинної олії обсмажуємо моркву та цибулю, поки вони не стануть м'якими. Після цього всипаємо капусту і готуємо ще кілька хвилин.
Розводимо томатну пасту 50 мл теплої води та виливаємо до овочів. Додаємо спеції, перемішуємо і тушкуємо 10 хвилин. Якщо в овочах залишиться вода, то відкриваємо кришку і випаровуємо воду.
Потім охолоджуємо начинку і готуємо тісто. У мисці збиваємо яйце і змішуємо з картоплею. Додаємо 75 грамів борошна і вологими руками ділимо тісто на десять частин.
Тепер готуємо зрази картопляні. Формуємо корж, викладаємо всередину начинку та закриваємо. Надаємо форму й обвалюємо в борошні, що залишилося.
Обсмажуємо їх до рум'яності. Тарілку вистилаємо паперовою серветкою і зрази викладаємо на неї.
Для приготування потрібно взяти:
Зрази з м'ясом готувати нітрохи не складніше, ніж із капустою. Беремо будь-який фарш, який вам подобається, і гриби на вибір.
Картоплю відварюємо, потім зливаємо воду і розминаємо її товкачем. Пюре залишаємо остигати без кришки, щоб вийшла пара. Зайва волога тільки завадить.
На сковороді з олією обсмажуємо фарш близько п'яти хвилин. У цей час чистимо цибулю і моркву - першу нарізаємо, а другу натираємо. Додаємо їх у фарш і обсмажуємо ще кілька хвилин.
Гриби потрібно дуже дрібно нарізати й додати на сковороду. Готуємо все разом близько 10 хвилин, приправляємо й охолоджуємо.
У картоплю додаємо яйце та борошно, перемішуємо. Ліпимо зрази, вкладаючи всередину начинку. Обсмажуємо на олії, поки вони не набудуть золотистої скоринки.
Картопляні зрази з м'ясом найкраще подавати зі сметанно-часниковим соусом. Для цього змішуємо сметану, подрібнений часник і порізану зелень.
Щоб приготувати цю страву, беремо:
Цибулину, часник і гриби чистимо. Їх потрібно дрібно нарізати. Обсмажуємо цибулину до прозорості, додаємо часник і трохи готуємо, щоб вивільнити аромат. Додаємо гриби, солимо та перемішуємо.
Готуємо начинку, випаровуючи зайву рідину. Потім залишаємо її остигати. У цей час відварюємо картоплю і розминаємо в пюре. Коли воно охолоне, додаємо яйце, спеції та перемішуємо.
Борошно просіваємо і додаємо в картоплю, змішуємо.
Цього тіста може вистачити на 12 зразів, тому простіше одразу поділити його. Присипаємо руки борошном і формуємо зрази з грибами. Обсмажуємо їх на олії з двох боків до золотистості.
Раніше УНІАН розповідав, як приготувати найсмачніший тертий пиріг із варенням.