Як зварити ідеальну манку: кулінарні секрети і 3 простих рецепта

Густа, рідка, солодка, прісна або з грудочками – манна каша може бути такою, як ви захочете.

Манна каша – це поживний і висококалорійний гарнір, який прекрасно підходить для дитячого харчування. Якщо ви не любите манку – можливо, ви неправильно її готуєте. Вариться ця крупа дуже швидко, але довести її до потрібно консистенції не так просто.

В іншій статті УНІАН розповідав про те, як варити сочевицю – ще один поживний гарнір.

Як зварити смачну манку – кілька хитрощів

  • Манну крупу не потрібно мити.
  • Щоб в манці не було грудочок, засипати в молоко або воду її потрібно дуже маленькими порціями (по 1 ложці) і відразу ж розмішувати.
  • Якщо ж ви навпаки любите кашу з грудочками, крупу можна всипати великими порціями і не розмішувати.
  • Оптимальні пропорції для варіння манки – 3 ст. ложки крупи на 600 мл води або молока, або 6 ложок манки на 1 літр рідини. Кашу можна робити густою або рідкою.
  • Щоб манка не пригоріла, перед вливанням молока каструлю потрібно сполоснути холодною водою.
  • У кашу відразу після варіння можна додати вершкове масло, корицю або ванільний цукор.
  • Манку можна варити на суміші молока і води. Так вона буде одночасно не прісною і не жирною.

Манна каша на молоці

  • Молоко – 600 мл.
  • Манна крупа – 3 ст. ложки.
  • Цукор – 2 ст. ложки.
  • Сіль – 1 ч. ложка.
  • Масло вершкове – 30 г.

Каструлю обмити зсередини холодною водою і влити молоко. Поставити на вогонь, довести молоко до кипіння і зменшити вогонь до мінімуму. У невеликих кількостях всипати манку і постійно помішувати. Якщо вам подобається каша з грудочками – перемішувати не потрібно. Додати сіль і цукор.

Манна каша вариться 3-5 хвилин на маленькому вогні. Весь цей час її потрібно помішувати, щоб не пригоріла. Коли каша звариться, покласти в неї шматок масла і накрити кришкою. Залишити на 5 хвилин. Подавати манку з ягодами, фруктами, горіхами або варенням.

Манна каша на воді

  • Вода – 2 склянки.
  • Манка – 1,5 ст. л.
  • Цукор – 1 ч. л.
  • Сіль – щіпка.
  • Вершкове масло – 15 г.

Каструлю з водою поставити на невеликий вогонь. Всипати сіль і цукор. Доводити до кипіння необов'язково. У гарячу воду всипати манку тонкою цівкою і весь час помішувати кашу. Варити 2 хвилини після закипання. У гарячу кашу додати масло. Якщо манка здається рідкою – потрібно залишити під кришкою на 7 хвилин і вона розбухне.

Як зварити манку для дитини до року

Щоб дитина із задоволенням їла кашу, важливо дотримуватися пропорції крупи, молока і води, а також не допустити появи грудочок.

  • Манна крупа – 2 ч. ложки.
  • Вода – 200 мл.
  • Молоко – 100 мл.
  • Цукор – 1 ч. л.
  • Сіль на кінчику ножа.

Воду влити в каструлю і довести до кипіння. Маленькими порціями всипати манку і відразу розмішувати. Варити кашу 7 хвилин. Влити гаряче, але не закипіле молоко, посолити і додати цукор, довести до кипіння. Вимкнути вогонь. Додати в кашу шматочок масла і збити віночком. 

Вам також може бути цікаво: