Сир тофу має нейтральний смак і використовується в самих різних рецептах.
На поличці з сирами і кисломолочними продуктами в магазині часто можна побачити упаковку сиру тофу. Цей суперфуд дуже популярний в Японії і Азії, але в Україні про нього мало хто знає. Тофу незаслужено обходять стороною, хоча цей продукт славиться багатством амінокислот і мікроелементів.
Тофу - це спресований продукт з соєвих бобів. Його вживають вегани, люди з алергією на лактозу і віряни в піст. Цей продукт - справжній порятунок любителів сиру на дієті, адже його калорійність набагато нижча, ніж у молочних сирів - 75 калорій на 100 грамів. Тофу буває твердим, напівтвердим і м'яким. Зберігати його потрібно в холодильнику в контейнері з водою не більше 5 днів.
Читайте такожФантастичний суп з сочевицею: як приготувати просту і легку страву
Кілька досліджень пов'язують підвищене споживання тофу зі зниженням ризику раку шлунка. Тофу також містить селен, що знижує ризик розвитку раку простати. Сир також не втрачає своїх властивостей при запіканні. Він вдало поєднується з практично будь-якими продуктами харчування і має багато варіантів приготування.
Великої шкоди вживання соєвого сиру не завдасть. Однак у тофу також є свої мінуси. Зловживання цим продуктом може викликати діарею. Також попри користь для жіночого здоров'я, вагітним жінкам рекомендується відмовитися від цього сиру, оскільки він може викликати збої гормонального фону. Також не варто вживати тофу при захворюваннях щитовидної залози.
Тофу і всі соєві продукти містять велику кількість оксалатів. Люди, у яких є схильність до утворення оксалатовмісних ниркових каменів, повинні уникати надмірного споживання соєвих продуктів.
Сам по собі тофу має слабкий смак і швидко вбирає аромати інших продуктів. Тофу можна маринувати в соєвому соусі, кефірі, рисовому оцті. Також цей продукт можна запікати, смажити в соусі або в клярі, додавати в суп.
Печериці дрібно нарізати і обсмажити на олії до готовності. Хліб злегка підсушити на сковороді без масла. Потім на сковороду налити соєвий соус і обсмажити в ньому тофу по 5 хвилин з кожного боку. Хліб змастити сметаною, викласти смажений тофу і гриби, за бажанням прикрасити зеленню.
Тофу нарізати кубиком і залити соєвим соусом, залишити на 30 хвилин. Болгарський перець нарізати соломкою, квасолю відварити 3 хвилини. Імбир і часник дрібно порізати, обсмажити на оливковій олії і викинути (вони потрібні для аромату). На сковороду, де смажився імбир і часник, викласти тофу. Обсмажити до золотистої скоринки приблизно 5 хвилин, викласти тофу в миску. У ту ж сковороду покласти перець і квасолю. Полити овочі і тофу соєвим соусом і смажити ще 5 хвилин. Змішати квасолю з перцем і з тофу, посипати кунжутом.
Вам також може бути цікаво: