Масляна-традиційне свято, яке відзначають протягом тижня перед Великим постом.
У 2022 році Масляну починають святкувати в Україні в понеділок, 28 Лютого. Святкування триватимуть цілий тиждень - до 6 березня. Кожен день Масляної має своє значення і традиції, проте головною вимогою будь-якого дня залишаються млинці. УНІАН пропонує напередодні прощання із зимою і зустрічі весни згадати про різноманітні рецепти млинчиків.
Це не просто святкове блюдо на честь Масляної, а й ідеальний варіант обіду або вечері. Для приготування вам знадобляться:
Візьміть яйця, цукор і сіль, і збийте це віночком. Сюди ж додайте 100 мл теплого молока і ретельно перемішайте. Далі поступово всипати і помішуйте просіяне борошно і соду, ретельно перемішайте. Додайте сюди молоко, масло і збийте. Потім залиште тісто в теплому сухому місці на 10-15 хвилин. Обсмажуйте на середньому вогні. Начинка може бути будь-яка, на Ваше побажання, оскільки це базовий рецепт тесту.
Напевно, ви десь пробували млинці, не щільні по своїй текстурі, а ажурні. Багато маленьких дірочок тут з'являються за рахунок додавання деяких інгредієнтів. Для приготування ажурних млинців будуть потрібні:
Молоко, кефір і яйця збийте віночком до однорідної маси у великій ємності. Змішайте борошно, цукор, сіль, розпушувач. Тепер з'єднуємо рідку і суху масу, ретельно збиваючи, щоб грудочок не залишилося.
Готувати млинці потрібно на середньому вогні до появи золотистого відтінку. Слід пам'ятати, що перед кожною новою порцією тіста сковороду варто змащувати маслом - це може бути як вершкове, так і рослинне масло.
Більшість господинь навіть не підозрювали про цей рецепт. Незважаючи на те, що млинці тут виходять трохи товщі, ніж за класичним рецептом, їх дуже люблять саме за пишність.
Для таких млинчиків потрібно купити:
Для початку потрібно розкришити дріжджі, додати цукор і залити це все невеликою кількістю молока. Важливо пам'ятати, що молоко не повинно бути холодним або сильно підігрітим - краще перед приготуванням на 30-50 хвилин залишити його в кімнаті, щоб воно набуло потрібну температуру.
Потім візьміть велику ємність, де збийте віночком яйця, сіль і цукор, що залишився. Додайте сюди молоко, що залишилося і ретельно вимішайте. В отриману суміш додаємо дріжджі і знову вимішуємо, додаємо розтоплене масло.
Тісто потрібно накрити і прибрати в тепле місце приблизно на годину. За цей час мінімум двічі його потрібно акуратно перемішати.
Випікати на середньому вогні.
Порівнюючи з попереднім варіантом, за цим рецептом млинці виходять тоненькими і трохи ажурними. У них також можна класти будь-яку начинку, регулюючи кількість цукру.
Для приготування заварних млинців вам будуть потрібні:
Просіваємо борошно, додаємо туди цукор, сіль, вливаємо молоко і ретельно перемішуємо. Потім туди потрібно додати яйця і масло і збити. Після чого плавно вливайте гарячу воду і інтенсивно збивайте віночком. Важливо дати тесту після цього настоятися мінімум 20-30 хвилин. Потім розігріваємо сковороду, і перед кожною новою порцією тіста змащуємо її маслом. Смажимо на середньому вогні, однак ближче до мінімального, оскільки млинці тонкі, і можуть легко згоріти.
Нагадаємо, раніше УНІАН писав, як приготувати млинці з червоною рибою і сирним сиром, а також з червоною ікрою. Також ми поділилися лайфхаками, як правильно загорнути традиційне блюдо на Масляну.