У Кремлі згадали про "круглий стіл" короля Артура, виправдовуючи Захарову

У Росії запевняють, що скандал не вплинув на їхні відносини з Сербією.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков спробував виправдати офіційного представника російського МЗС Марію Захарову, яка висміяла у Facebook президента Сербії Александара Вучича.

Читайте також Посла РФ викликали до МЗС Сербії через приниження президента Вучича Реакцію Пєскова опублікувала «Газета.Ru».

Коментуючи скандальний пост Захарової, він заговорив про «активність російських дипломатів у соціальних мережах», яка «є необхідною частиною їхньої роботи», і згадав про «круглий стіл» короля Артура:

«Я знаю, що моя колега вже принесла вибачення. Що стосується емоційного фону, то тут можна сказати, що в нашій європейській культурі, якщо говорити про розсадження на міжнародних заходах, то нам набагато ближче «круглий стіл» короля Артура. Ось все, що я можу сказати».

При цьому Пєсков додав, що у Росії та Сербії залишаються «дружні, партнерські відносини».

Захарова та Вучич: як почався скандал

  • Офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова опублікувала в Facebook пост, на якому порівняла президента Сербії Александара Вучича з героїнею Шерон Стоун у фільмі «Основний інстинкт».
  • Публікація Захарової пов'язана з обставинами візиту президента Сербії в США. Російський представник сфокусувалася на знімку, зробленому в ході візиту. На ньому Вучич сидить на стільці посеред овального кабінету, в декількох метрах від столу Дональда Трампа. Цей знімок і був використаний для створення мема з Вучич, де його порівнюють з фривольної героїнею Шерон Стоун.
  • Пост представника МЗС розкритикували в коментарях - Захарову звинуватили в підриві відносин Москви з фактично єдиною союзною державою в Європі. Публікація також викликала різку реакцію в Сербії.
  • На захист Вучича виступив Директор канцелярії по Косово і Метохії при уряді Сербії Марко Джуріч. Міністр оборони Сербії Александар Вулін також розкритикував пост Захарової.