У Китаї створили м'якого робота, здатного працювати на дні Маріанської западини (фото, відео)

Для створення робота інженери вирішили використовувати принцип будови риб, яких називають морськими слимаками.

Китайські інженери розробили частково м'якого підводного робота, здатного працювати при високому тиску, зокрема й у Маріанській западині, де він набагато більший за атмосферний.

Стаття про це опублікована в журналі Nature, пише N+1.

Читайте такожТехнологічний рай біля підніжжя Фудзі: Toyota почала будувати розумне місто з роботами та штучним інтелектомДля створення робота інженери під керівництвом Тефена Лі з Чжецзянського університету вирішили використовувати принцип будови риб з сімейства ліпарових, яких ще називають морськими слимаками. Попри тиск, ці риби здатні занурюватися на великі глибини. Таку перевагу їм, можливо, забезпечує будову скелета — не до кінця окостенілого, що частково складається з хрящової тканини. Також череп цих риб має несуцільну будову і частково відкритий.

Створеного робота наділили м'яким полімерним корпусом з двома бічними плавниками та хвостом. Уся електроніка в ньому ізольована від води всередині полімеру: мікроконтролер, акумулятор і підвищуючий перетворювач напруги.

Робот рухається за допомогою плавників зі штучними м'язами, а електроніка не пошкоджується під тиском завдяки тому, що інженери розділили одну велику плату на плати менші за розміром, які менше схильні до впливу навантажень.

Автори вже протестували робота у трьох середовищах.

В озері на глибині від 8 до 70 м:

У Південно-Китайському морі на глибині 3 224 м:

І на дні Маріанського жолоба на глибині 10 900 м:

В останньому випадку інженери не відпускали робота, а його актуатори працювали з меншою амплітудою руху. При цьому навіть на такій глибині робот зберіг працездатність.

Довідка УНІАН. Маріанський жолоб або Маріанська западина — глибоководний жолоб на заході Тихого океану, найглибший з відомих на Землі. У западини форма півмісяця. Вона має довжину близько 2 540 км і середню ширину 69 км.

На дні траншеї верхній стовп води чинить тиск 1 086 бар, що більш ніж у 1 071 раз перевищує стандартний атмосферний тиск на рівні моря.

Найглибша точка Маріанської западини — «Безодня Челленджера» в південно-західній частині западини. За вимірами 2020 року її глибина склала 10 028 м.

Вас також можуть зацікавити новини: