Названо лауреатів Нобелівської премії 2020 з фізики

Нобелівську премію з фізики 2020 року отримають Роджер Пенроуз, Рейнхард Генцель, Андре Гес.

Нобелівську премію цього року вручили вченим, які зробили відкриття в астрономії. Лауреатами Нобелівської премії з фізики 2020 року стали Роджер Пенроуз, Райнхард Генцель і Андреа Гез. 

Роджер Пенроуз встановив, що формування чорних дір є прямим наслідком загальної теорії відносності Альберта Ейнштейна. Це найважливіший внесок у теорію Ейнштейна. 

Читайте такожТасманійські дияволи з'явилися в Австралії вперше за 3000 роківРайнхард Генцель і Андреа Гез — за відкриття надмасивних компактних об'єктів в центрі галактики Чумацький Шлях. Об'єкт Стрілець А, який вони досліджували, виявився чорною дірою. Андреа Гез стала четвертою жінкою в історії, нагородженою премією з фізики.

Премія в $1.12 млн буде розділена між лауреатами. Половину нагороди отримає Пенроуз, а Генцель і Гез розділять другу половину.

У середу оголосять лауреатів премії з хімії, у четвер – з літератури. У п'ятницю буде відомо, хто отримає Нобелівську премію миру. 12 жовтня назвуть лауреата премії у сфері економіки. 5 жовтня були оголошено лауреатів Нобелівської премії з медицини: Харві Альтер, Майкл Хоттон і Чарльз Райс за "дослідження гепатиту С".

Нобелівська премія 2020: що відомо

  • 5 жовтня 2020 року розпочався Нобелівський тиждень - з 5 по 12 жовтня у Швеції та Норвегії кожен будній день оголошуватимуть Нобелівських лауреатів цього року. Сьогодні ми дізнаємося імена нагороджених премією з фізики.
  • У наступні дні тижня будуть вручені нагороди з хімії та літератури, а в п'ятницю оголосять номінантів Премії миру. Економічна премія пам'яті Нобеля вручається в понеділок 12 жовтня.
  • Нагадаємо, що формат вручення Нобелівської премії змінився через епідемію коронавірусу. Вперше за 64 роки святковий банкет після вручення нагород не відбудеться.