Вчені знайшли спосіб перетворити мертвих павуків на "некроботів" (відео)

Мертвих павуків використовують як "захоплення" для підйому невеликих крихких предметів.

Вчені знайшли спосіб перетворити мертвих павуків на "некроботів", щоб використовувати їх для підйому дрібних предметів.

Результати відповідного дослідження були опубліковані в журналі Advanced Science.

Перетворення мертвих павуків в механічні захоплення може здатися кошмарним сценарієм, але це може мати відчутні переваги. Лапи павука можуть міцно і м'яко захоплювати великі, тендітні предмети неправильної форми, не ламаючи їх.

Вчені з Університету Райса виявили спосіб змусити лапки мертвого павука розвертатися і чіплятися за предмети. Вони назвали цей новий тип робототехніки "некроботикою".

Як не дивно, у павукових ніг немає м'язів для розгинання, а замість цього вони рухають ногами за рахунок гідравлічного тиску - у них є так звані головогруди, які скорочуються, направляючи внутрішню рідину тіла в ноги, змушуючи їх витягуватися.

Використовуючи цю особливість команді дослідників вдалося змусити мертвого павука схопитися за маленький м'ячик. Вони також показали, що павук може витримати вагу іншого павука приблизно такого ж розміру.

"Концепція некроботів, запропонована в цій роботі, використовує унікальні конструкції, створені природою, які складно або навіть неможливо відтворити штучно", - говорять дослідники у своїй статті.

Павуки також біологічно розкладаються, тому їх використання як частин роботів зменшить кількість відходів у робототехніці.

Одним з недоліків захоплення мертвого павука є те, що він починає зношуватися через два дні або після 1000 циклів відкриття і закриття.

"Це пов'язано зі зневодненням суглобів. Ми думаємо, що зможемо розв'язати цю проблему, завдавши полімерні покриття", - припускають вчені.

Вас також можуть зацікавити новини: