Аграрії попереджають, що цукровмісні продукти подорожчають на 25-70% вже найближчим часом. Світовий дефіцит цукру перевищить 12 млн. тонн...
Січень продемонстрував стрибок інфляції, причому найістотніший у річному обчисленні. За даними Держкомстату, індекс споживчих цін у порівнянні з 0,9% у грудні минулого року (до листопада 2009 року) у січні 2010 року прискорився до 1,8% (до грудня 2009 року). Такий стрімкий стрибок наводить на думку, що економічні проблеми в Україні далекі від вирішення. Особливо якщо врахувати, що головною причиною називають зростання цін на продовольство...
Цукор додав гіркоти
«Ціна на цукор збільшилася на 14,7%... Це відбулося внаслідок як дії об`єктивного фактора – росту цін на світовому ринку, так і під впливом спроб виробників використати зовнішні цінові та внутрішні політичні фактори на власну користь і забезпечити покриття недоотриманих у попередні періоди прибутків різким підвищенням цін», – відзначає міністр економіки Богдан Данилишин.
Варто звернутися до цифр. За даними Держкомстату, на споживчому ринку в січні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої виросли на 3,2% у повінянні з попереднім місяцем. Найбільше (на 14,7% і 14,3%) подорожчали цукор та овочі. На 6,2-9,8% виросли ціни на сири, молоко, кисломолочну продукцію і масло (чимало експертів пояснюють це збільшенням витрат на зберігання продукції через сувору зиму). На 2,0-3,6% подорожчали яйця, фрукти, маргарин і олія. Водночас на 1,1% подешевшали тваринні жири. Що стосується тарифів на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива, то вони зросли лишень на 0,4%. Як бачимо, основне подорожчання справді припадає на продуктовий ряд. І показники невтішні.
Тим часом експерти вбачають у звіті Держкомстату не тільки негативні моменти. Так, аналітики інвестиційної компанії «Сократ» вважають, що прискорення інфляції є позитивним чинником для виробників, хоча й чинить тиск на відсоткові ставки і стабільність національної валюти.
У компанії відзначають, що інфляційний стрибок є наслідком дефіциту на ринках цукру і молочних продуктів, що у подальшому спровокує зростання цін й на інші продовольчі товари, і меншою мірою в цьому винна монетарна ситуація.
Подорожчання харчів, зокрема цукру і молокопродуктів, експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь пов`язує зі скасуванням наприкінці листопада 2009 року пільг зі сплати ПДВ, але й сезонний фактор не заперечує. Якщо в грудні зниження реальних доходів українців у 2009 році зменшило його вплив, бо українці у свята витрачали менше, ніж звичайно, і таким чином не підігрівали попит, то в січні ріст інфляції зумовлений здебільшого зростанням витрат на виробництво продукції.
Без політики не обійшлося
«Це не була новина, яка раптом з’явилася всередині січня і призвела до зростання цін, але коли її розтрубили на тлі політичної невизначеності, можливо, вона викликала більшу паніку, і ціни виросли суттєвіше, ніж могли б при політично спокійній ситуації», – налогосив О.Жолудь.
З ним погоджуються й інші експерти, які вважають, що нинішня ситуація на ринку цукру – «штучне явище». Як відзначив перший заступник міністра аграрної політики Юрій Лузан, ринок цукру сьогодні насичений. З огляду на цьогорічні обсяги виробництва, імпорт 260 тис. тонн тростинного цукру-сирцю за пільговою квотою в рамках ВТО, а також планований імпорт цукру поза пільговою квотою Україна повністю забезпечена цукром до кінця поточного маркетингового року. При цьому, за словами Ю.Лузана, на 1 вересня 2010 року міністерство прогнозує перехідні запаси цукру в обсязі 460 тис. тонн.
На думку заступника міністра аграрної політики Івана Демчака, «ця проблема штучно створена посередниками».
Несолодкий прогноз
Штучно чи не штучно, але аграрії попереджають: цукровмісні продукти подорожчають на 25-70% у лютому-квітні 2010 року. Як відзначає президент Аграрної палати України Дмитро Березовський, йдеться про кондитерські, хлібобулочні вироби та ін.
На його думку, висока вартість цукру і патоки на внутрішньому ринку може негативно позначитися на експортних можливостях кондитерської промисловості, наприклад, призвести до зниження конкурентоспроможності одного з основних українських експортних товарів – карамелі.
І ще один момент, якщо вже ми заговорили про основу інфляційного стрибка. На думку міжнародних експертів, цього року світовий дефіцит цукру перевищить 12 млн. тонн, що на 43% більше, ніж прогнозували раніше. Тому у другому півріччі не варто сподіватися стабілізації цін на цукор ні в світі, ні в Україні...
Що стосується прогнозів на майбутнє, то, на думку О.Жолудя, у лютому слід бути готовими до подальшого сезонного зростання цін на продукти харчування, насамперед це стосується овочів і фруктів. Але вже з квітня зросте вплив адміністративно регульованих послуг. «Після того як відбудеться зміна президента, буде призначений новий Кабінет Міністрів, коли почнуть приймати різні закони і постанови, які впливатимуть зокрема й на цінову ситуацію, почне зростати вплив політики. А зараз це – сезонні речі», – пояснив О.Жолудь.
У свою чергу, експерт центру «CASE-Україна» Ольга Кравець вважає, що в 2010 році основний вплив на інфляцію матиме саме підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, а от ціни на продукти харчування будуть відносно стабільними. Вона також не виключає зростання цін на продукцію тих секторів економіки, де спостерігається певна монополізація. «Ми очікуємо інфляцію на рівні 12-13%, не більше, якщо, звичайно, не трапиться чогось непередбаченого», – спрогнозувала О.Кравець.
За прогнозом «Сократа», середньорічний індекс споживчих цін у 2010 році виросте в Україні на 15%.
Залишається відзначити, що міжнародні експерти, старанно розписуючи прогнози не тільки на найближчий рік, а як мінімум на 5 років, наголошують, що продовольче питання дуже гостро постане на всій планеті. А це означає подальше зростання цін на продукти харчування з усіма наслідками, які з цього випливають. Якщо врахувати українську політичну складову, що вже не один рік рубає під корінь аграрний сектор, то для нас найближчі перспективи вимальовуються аж ніяк не в рожевому світлі...
Олексій Савченко, Олена Бистрицька , УНІАН-економіка