Штрафи за порушення ПДР: як перевірити і оплатити "листи щастя" в Україні

Дізнатися інформацію про штрафи столичні водії можуть за допомогою електронного кабінету водія, Telegram-бота МВС, додатку Штрафи ПДР, додатку Штрафи UA, сервісу перевірки адміністративних правопорушень.

З 1 червня в Україні запрацювала система автоматичної фотовідеофіксації порушень правил дорожнього руху. Камери були встановлені в Києві і на автомагістралях Київської області в місцях концентрації ДТП з тяжкими наслідками. Тільки за перший день роботи нової системи автофіксації в Києві зафіксували понад 35 тисяч порушень ПДР.

Однак вже через деякий час багато водіїв зіткнулися з проблемами: деякі давно продали автомобіль "за техпаспортом", комусь система послала штраф помилково, а деякі водії сплатили, але повідомлення про штраф не зникає. Як водіям перевірити наявність штрафів та оплатити так звані «листи щастя» - читайте на УНІАН.

Електронний кабінет водія

В електронному кабінеті водія ви можете перевірити і сплатити штрафи, а також отримати інформацію про автомобіль і посвідченні водія. До кабінету можна увійти через ID.GOV.UA; BankID - сервіс надається НБУ для клієнтів тих банків, які його підтримують, і ПриватБанком; MobileID - доступний для абонентів Kyivstar, Vodafone і Lifecell, які підключили MobileID.

Як увійти в електронний кабінет водія

  • на сторінці входу натисніть на кнопку "УВІЙТИ ЧЕРЕЗ ID.GOV.UA"
  • натисніть на кнопку "Файловий носій";
  • виберіть центр сертифікації ключів;
  • виберіть файл особистого ключа з файлової системи;
  • введіть пароль до файлу ключа;
  • натисніть на кнопку "Зчитати ключ"
  • після появи повідомлення про авторизацію користувача натисніть на кнопку "Погодитися".
  • при успішному вході можна ввести номер телефону і email для отримання повідомлень у подальшому.
  • Telegram-бот МВС

    Це офіційний бот Міністерства внутрішніх справ. Тут також можна перевірити наявність штрафу за ПДР і оплатити його.

Мобільний додаток Штрафи ПДР

За допомогою цієї програми для Android-пристроїв водії можуть сплатити штрафи, дізнатися про нові постанови або зміни їх статусу. Також в додатку присутня карта розміщення камер автофіксації порушень ПДР.

Мобільний додаток Штрафи UA

Тут ви можете оплатити штраф, а також перевірити статус та історію платежів. Перевірку можна зробити за номером посвідчення водія, ІПН, або за серією та номером штрафу.

Сервіс перевірки адміністративних правопорушень

Щоб знайти свій автомобіль за допомогою даного сервісу, необхідно ввести його держномер, серію і номер постанови або інформацію про власника ТЗ (РНОКПП / серію і номер паспорта громадянина України / серію і номер посвідчення водія / серію і номер свідоцтва про реєстрацію ТЗ).