Чотири міста хочуть скасувати через суд "червону зону" карантину

Мери Тернополя й Івано-Франківська погодилися, що нині щодо карантину в Україні існують подвійні стандарти з боку влади.

Міські голови Івано-Франківська, Коломиї, Калуша й Тернополя подають позов до суду на Кабінет міністрів, щоб скасувати постанову про карантинне зонування регіонів.

Про це у Facebook повідомив мер Франківська Руслан Марцінків і підтвердив мер Тернополя Сергій Надал.

«Ми подали сьогодні позов разом з нашими колегами Калуша й Коломиї на наш уряд, який порушив основні конституційні права. Є рішення КСУ, яке засвідчило конкретно, що сьогодні закриття малого і середнього бізнесу є неконституційним і незаконним», – заявив Марцінків.

Мер Тернополя додав, що підтримує і приєднується до позову Івано-Франківська.

Як мери пояснюють рішення

Марцінків озвучив на брифінгу 3 вересня кілька аргументів на користь своєї позиції. Майже всі пов’язані, на його думку, з несправедливими критеріями, за якими ділять регіони на «зони».

  • Завантаженість ліжок

«Адже критерій наповнення ліжок в Івано-Франківську, коли чотири лікарні приймають з цілої області хворих – це не є той критерій, який має записуватися виключно нашому місту. Так склалося, що всі люди хочуть їхати до міста лікуватися, і тому кількість наповнення ліжок хворими COVID-19 і не тільки COVID-19 все рахується до міста», – пояснив Марцінків.

  • Тестування

«Сьогодні 8 лабораторій здійснює тестування в місті. Там, де більше тестують, більше й виявляють. Адже сьогодні одна державна і сім приватних лабораторій роблять ці тести. І цьому є теж певна проблема. Ніколи не можна рівняти Франківськ з 8 лабораторіями і інші райони», – зазначив франківський голова.

Також мер каже, що нині в місті не так вже й багато хворих, і що на Півдні насправді кількість інфікованих COVID-19 може бути більшою.

Чого вимагають

Руслан Марцінків заявив, що Кабінет міністрів повинен на засіданні скасувати «червоні зони» для зазначених міст, й зауважив, що, згідно з рішенням КСУ, окремі обмеження карантину були визнані неконституційними.

«Ми ще будемо оскаржувати введення карантину. І ми це доведемо», – наголосив Марцінків.

Карантин в Україні: що відомо

  • Згідно з останніми оновленнями карантинного зонування за 3 вересня, Тернопіль та Івано-Франківськ, а також Калуш й Коломия потрапили до "червоної зони"
  • У цій зоні заборонено роботу громадського транспорту, закриваються навчальні заклади, в тому числі дошкільні та школи. Дозволяється тільки висадка пасажирів з транспорту, який курсує транзитом, і з міжобласного транспорту.
  • Регіони поділили на «зони» згідно з введеним в Україні 1 серпня адаптивним карантином. Зонуючи області, уряд враховує показники завантаженості ліжок, середньої кількості тестувань населення, коефіцієнт виявлення випадків інфікування та показник динаміки зростання випадків інфікування.