На Україну подадуть позов до ЄСПЛ через неналежне утримання екскерівника "Привату", - експерт

У результаті позитивного рішення за позовом Україні доведеться виплачувати чималу компенсацію, каже експерт.

Через бездіяльність українських слідчих після затримання колишнього керівника київського офісу "ПриватБанку" Сергія Волкова на Україну може чекати позов до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

Про це написав політтехнолог Олексій Голобуцький, зазначаючи, що Волков - інсулінозалежний діабетик та онкохворий, якому після затримання обмежили доступ до глюкометра та ліків. Нагадаємо, Волкова підозрюють у заволодінні коштами "ПриватБанку" в розмірі 5,7 млрд грн.

"Там ще й з доказами все приблизно так само, як в Коломойського: бодай теоретично може мати справу тільки до 1 з 8 зазначених слідством епізодів, всі 4 обвинувальних твердження свідків самі ж свідки заперечують в інших показах, жодної копії документа про "незаконну" банківську операцію і обвинувачення в завданні банку збитків при тому, що по факту своїми грошима розпоряджався клієнт, а банк отримав з того повністю законну комісію. Тобто, знов нічого не підготовано, нічого не обґрунтовано, але бігом затримано фігуранта резонансної справи – очевидно, для створення враження "наполегливої праці" розслідувачів. Тоді ніяк підготована справа розсипається в руках", - написав Голобуцький.

Політтехнолог додав, що прокурор обґрунтував тримання під вартою Волкова тим, що подовжено строки досудового розслідування і тривають слідчі дії.

"Ще раз: свідчень нема, доказів нема, експертиз нема, тобто, по факту, офіційних обвинувачень теж нема, все тільки готується – але особа вже затримана за відсутньою поки що нормально підготованою справою. Авансом, так би мовити", - написав Голобуцький.

Він переконаний, що за таких обставин справа Волкова може опинитися в ЄСПЛ, і Україну можуть звинуватити в "організації тортур", оскільки "за ґрати відправлено інсулінозалежного діабетика". У результаті позитивного рішення за позовом Україні доведеться виплачувати чималу компенсацію.

"Просто спробуйте прикинути, скільки з нашого бюджету стягнуть за рішенням міжнародної інстанції через обмеження доступу діабетика до глюкометра й інсуліну під час затримання (безпідставність якого вже, фактично, зафіксував прокурор своєю заявою) в проваленій в підсумку справі", - написав Голобуцький.

Вас також можуть зацікавити новини: