НБУ буде рухатись за стратегією валютної лібералізації, - Пишний

Її другий етап охоплює певні послаблення щодо старих боргів бізнесу.

Національний банк України (НБУ) працює над створенням системних передумов, які дозволять реалізувати всі три етапи валютної лібералізації. 

Про це заявив голова Нацбанку Андрій Пишний. 

"Ми перебуваємо в умовах невизначеності, тому ми не можемо закладати прогноз валютної лібералізації з конкретними датами, ми працюємо над створенням системних передумов, які дозволять реалізувати три етапи валютної лібералізації. Перейшовши на гнучкий курс, ми прибрали множинність курсів, зараз маємо два курси, і спред між ними скоротився до майже 2%", - сказав він. 

Він зауважив, другий етап валютної лібералізації - це послаблення для торгівельного фінансування й обслуговування старих боргів бізнесу. 

Пишний додав, що НБУ хоче створити передумови, які полегшать роботу кожного підприємства. Водночас Нацбанку доведеться діяти за умов обмеженості ресурсів, а саме міжнародної допомоги та експортної виручки. 

"Експортна виручка, що не повертається в країну, за часи війни вдвічі зросла, і це проблема, про яку треба говорити. Ми бігаємо за схемами фіктивного імпорту, які знекровлюють золотовалютні резерви. Ми розуміємо, наскільки важливо дати бізнесу більше кисню. Ми хочемо рухатися за стратегією лібералізації, і ми будемо за нею рухатися", - зауважив голова НБУ. 

Він наголосив, що перехід до гнучкого курсу в умовах війни - складний, але потрібний проєкт, щоб економіка абсорбувала і внутрішні, і зовнішні впливи. 

Нагадаємо, в рамках другого етапу пом’якшення валютних обмежень НБУ планує дозволити бізнесу сплачувати відсотки закордонним кредиторам.