Єрмак пояснив, чому процес обміну утримуваних осіб загальмувався

Керівник ОПУ підкреслив, що рух до наступного взаємного звільнення, на жаль, поки загальмований.

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак пояснив, чому процес наступного взаємного звільнення утримуваних осіб поки загальмований.

Як повідомила прес-служба Офісу президента, про це Єрмак заявив під час зустрічі української делегації з німецькими колегами в Берліні 2 червня.

За його словами, процес обміну утримуваних осіб загальмувався через епідемію COVID-19 та недопуск представників Міжнародного комітету Червоного Хреста до утримуваних осіб на окупованих територіях.

Читайте такожОдного зі звільнених в рамках "великоднього" обміну полоненими заарештував київський суд - ЗМІ

Під час зустрічі сторони погодилися, що з часу проведення грудневого саміту «нормандської четвірки» досягнуто відчутного прогресу у взаємному звільненні утримуваних осіб. «Однак рух до наступного взаємного звільнення, на жаль, поки загальмований. І нам заважає не лише епідемія коронавірусу, а й конкретне невиконання іншою стороною домовленості «нормандського саміту» в Парижі про допуск представників МКЧХ до місць утримання заручників на тимчасово окупованих територіях», - зазначив Єрмак.

Як повідомляв УНІАН, 6 квітня в два етапи відбулося взаємне звільнення утримуваних осіб на території Донецької та Луганської областей. Було звільнено 20 українських громадян. Серед звільнених переважно цивільні особи, а також двоє військових і один співробітник правоохоронних органів.

17 квітня президент України Володимир Зеленський заявив, що наступним кроком у процесі обміну стане звільнення незаконно ув'язнених українців, яких утримують на території тимчасово окупованого Криму і РФ.

22 квітня Зеленський висловив готовність у рамках обміну за одного українського військового віддавати хоч 100 «беркутівців».

23 квітня спеціальний представник діючого голови ОБСЄ в Україні і ТКГ посол Хайді Грау заявила, що наступний обмін на Донбасі планується здійснити у форматі «всіх встановлених на всіх встановлених».

28 травня стало відомо, що на наступному засіданні Тристоронньої контактної групи (Україна, Росія, ОБСЄ) з урегулювання ситуації на Донбасі, який має відбутися у червні, обговорюватимуться сформовані списки на взаємне звільнення утримуваних осіб.