У квітні на Донбасі провели черговий обмін полоненими / фото ОП

Шевченківський районний суд Києва заарештував одного зі звільнених в рамках останнього обміну полоненими на Донбасі Олександра Садовського.

Засідання суду відбулося ще 30 квітня, пишуть "Грати".

Як зазначається, Садовського звинувачують в організованому груповому (частина 3 статті 28 Кримінального кодексу) шахрайстві в особливо великому розмірі (частина 4 статті 190), несанкціонованому втручанні в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку (частина 1 і 2 статті 361).

Відео дня

Кримінальну справу було відкрито 14 березня 2018 року, коли він перебував в ув'язненні на окупованому Донбасі. За даними "Медійної ініціативи за права людини" - групи, яка збирає і перевіряє дані про затриманих на непідконтрольних територіях, Садовський працював охоронцем пунктів обміну валют.

Читайте такожЗвільнені два тижню того з полону українці пройшли обсервацію і повертаються додому (фоторепортаж)

"Один з них 22 квітня 2014 року пограбували, при цьому загинула жінка-оператор. Розслідування почали, коли Донецьк був ще під контролем України - Садовського підозрювали у вбивстві, - але судили вже після того, як частина Донецької області перейшла під контроль проросійських бойовиків. "Суд ДНР" засудив його до довічного терміну ув'язнення. Родичі Садовського намагалися внести його прізвище в списки на обмін з 2018 року. У в'язниці "ДНР" він перебував шість років - з кінця травня 2014 року, і перед обміном був помилуваний", - пише ЗМІ.

За словами адвоката Садовського Володимира Лисенка, у нього немає інформації щодо справи про вбивство, а нинішні звинувачення не відносяться до подій 2014 року. При цьому він, пославшись на адвокатську таємницю, не став коментувати поточну справу.

За даними видання, у березні 2018 року Садовського оголосили в розшук, а в день обміну, 16 квітня, слідчий суддя Шевченківського райсуду дав дозвіл на його затримання. Після обміну він перебував на обсервації у зв'язку з карантинними заходами через поширення коронавірусної інфекції, а о третій годині ранку 30 квітня Садовського затримали.

Читайте такожРезніков: звільненим у рамках обміну з ОРДЛО українцям проведуть тести на COVID-19

Слідчий і прокурор просили суд заарештувати Садовського, вказуючи на те, що він може спробувати сховатися від слідства, незаконно впливати на свідків та інших підозрюваних, і в цілому перешкодити розслідуванню. Захист фігуранта просив призначити йому домашній арешт, заявивши, що Садовський повністю визнав провину.

Сам Садовський також виступив проти клопотання прокуратури. Він пояснив, що свою вину у скоєному не заперечує, але не погоджується з кваліфікацією злочину - він не вважає, що створив злочинну групу. Він також стверджував, що не буде переховуватися, готовий понести покарання і співпрацювати зі слідством. Підозрюваний також повідомив суду, що в нього хвора мати, яка потребує його допомоги.

Заслухавши сторони, слідча суддя Антонюк Марина прийшла до висновку, що підозра обгрунтована, а ризики того, що підозрюваний може втекти або заважати слідству, існують. Садовському інкримінують скоєння тяжкого злочину, який передбачає позбавлення волі на строк до 12 років з конфіскацією майна. Крім того, у справі - 29 епізодів злочинної діяльності і 26 потерпілих. Сума заподіяної шкоди становить понад 290 тисяч гривень.

Читайте такожСБУ назвала число українців, яких утримують у полоні бойовики на окупованому Донбасі

Суддя вказала на те, що у Садовського немає постійного місця проживання і джерела доходу, немає стійких соціальних зв'язків. За місцем реєстрації, зазначила суддя, Садовський не проживає тривалий час, а неповнолітня дочка і літня мати не зменшують існуючих ризиків для справи.

Суд постановив заарештувати Садовського до 16 червня з можливістю вийти під заставу в 420 тисяч 200 гривень.

Адвокат Лисенко повідомив, що його підзахисний залишиться в СІЗО, оскільки у нього немає необхідної суми, щоб сплатити суму застави.

Як повідомляв УНІАН, 16 квітня на Донбасі відбувся черговий обмін полоненими: бойовики звільнили 20 осіб, на окуповані території Україна передала 14 осіб.