В українській армії запровадять нові емблеми та знаки однострою (фото, відео)

При розробці нового мілітарного коду враховані традиції армії Української народної республіки.

У Збройних силах розповіли про нові емблеми та беретні знаки на уніформі ЗСУ.

Читайте такожПрощавайте, ВДВ: в Україні з'явилися Десантно-штурмові війська

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу повідомив представник відділу розробки та впровадження військової символіки ЗСУ Ігор Непота.

Він зазначив, що нові беретні знаки та емблеми були нещодавно затверджені наказом міністра оборони.

"Зубчатка, як емблема, що позначає приналежність до вищого офіцерського складу, зникла з генеральських погонів, але не зникла з одностроїв. Вона повернулася на своє історичне місце – на комір", - повідомив Непота.

При цьому він підкреслив, що у попередній версії правил носіння військової форми емблеми на комір за родом військ, поєднані схрещеними булавами, не відображали повною мірою приналежність військовослужбовця до вищого офіцерського складу, оскільки генерал командує різними видами і родами військ, то зображення на однострої його попередньої спеціальності є зайвим.

Також Непота повідомив про інші новації в одностроях різних родів військ.

Зокрема зазнали певних змін емблеми Військ зв'язку, спеціалістів автоматизованих систем управління, захисту інформації та кібербезпеки, а саме - центральний медальйон із зображенням літери "І" було замінено на стилізоване зображення електронної іскри.

Для Десантно-штурмових військ впроваджено емблему на комір, яка в мініатюрі повторює зображення беретного знаку: окрилений парашут, на який накладено полум'яний меч.

Змінено також емблеми Медичної служби та служби ветеринарної медицини. Раніше це була "зірка життя", на яку накладено "жезл ескулапа, який обвиває змія". Для Медичної служби знак виконувався в золоті, а для ветеринарної - у сріблі. Однак, за словами Непоти, оскільки ця емблема не в повній мірі відображає діяльність Медичної служби, то "зірка життя" була замінена жезлом ескулапа, який обвиває змія. Цей знак вказує на спадковість мілітарних традицій українського війська часів боротьби за незалежність 1917-1921 років.

Крім того, змінено емблему частин радіоелектронної боротьби та радіоелектронної розвідки. Стара емблема виявилась малочитабельною і мала риси, аналогічні емблемі російських окупаційних військ. Нова емблема – це контурний щит, на який накладено стилізовану блискавку.

Разом з тим, за словами Непоти, емблема на комірах військовослужбовців Служби правопорядку Збройних силах зазнала лише косметичних змін: вона буде з жовтого металу, як і гудзики та зірки на одностроях.

Також Непота повідомив, що розроблено 4 нові емблеми для спеціальностей, які не мали власних емблем у правилах носіння військової форми від 2017 року. Вперше введено емблему для армійської авіації – це окрилене вістря списа.

Морська піхота також не мала своєї емблеми і форми. До 2017 року використовувалася повсякденна форма, пошита за зразком морської піхоти Радянського Союзу і Росії. Тепер запроваджено емблему у вигляді меча Сагайдачного і схрещених мушкетів, накладених на стилізований якір.

Окрім того, Державна спеціальна служба транспорту також тепер матиме нову емблему – колесо Меркурія, накладене на понтонний якір.

"Подібний знак було впроваджено в 1919 році в емблемі Міністерства шляхів Української народної республіки, що вказує на історичну тяглість традиції", - підкресли Непота.

Також змінено беретні знаки Радіотехнічних військ та Військ зв'язку, щоб ці знаки не були схожими на російські: замість знаку у вигляді кола з круглим медальйоном із зображенням літери "І", з якого виходить 6 стилізованих блискавок, розроблено беретний знак у формі кола, в центрі якого – рельєфне зображення індикатора кругового огляду з хрестоподібними зображеннями орбіт та 4 блискавками по діагоналі.

Разом з тим морські піхотинці нарешті отримали беретний знак, виконаний в єдиному стилі з іншими подібними знаками. До цього часу у них був беретний знак, визначений для підрозділів Сил спеціальних операцій Військово-морських сил.

© Міністерство оборони України
© Міністерство оборони України
© Міністерство оборони України
© Міністерство оборони України
© Міністерство оборони України
© Міністерство оборони України
© Міністерство оборони України
© Міністерство оборони України
© Міністерство оборони України
© Міністерство оборони України
© Міністерство оборони України
© Міністерство оборони України
© Міністерство оборони України
© Міністерство оборони України
© Міністерство оборони України