Україна розробить "Акт Сенцова" за аналогом "Акту Магнітського"

МЗС України береться за удосконалення механізму санкційного тиску на Росію.

Україна змінить підхід до санкційної політики проти Кремля за окупацію територій та численні порушення прав людини.

Читайте такожБалуха ввели у медикаментозну кому – ЗМІ

Про це у колонці видання Дзеркало тижня написав посол з особливих доручень, спецпредставник МЗС України зі санкційної політики Олексій Макеєв.

Він виділив п’ять основних положень щодо нового підходу:

  • розробка чіткого алгоритму (запровадження санкцій, приєднання до обов'язкових до виконання санкцій Радбезу ООН, імплементація в законодавство санкцій ЄС);
  • відстеження ефективності санкцій;
  • притягнення порушників санкційних режимів до адміністративної та кримінальної відповідальності;
  • відкритий реєстр осіб та компаній, які знаходяться під санкціями.

«І, зрештою, по-п’яте: зважаючи на те, що Україна має неабиякий досвід боротьби за визволення з російського полону українських політичних в’язнів, ми плануємо створити в Україні, за зразком американського «Акта Магнітського», свій український «Акт Сенцова», – зазначив посол.

«Акт…» дозволить розпочати кримінальне переслідування українськими правоохоронцями тих іноземців, які системно порушують права людини, є обвинуваченими в організації та замовленні убивств тощо.

Учора Європейський союз офіційно продовжив на шість місяців санкції проти 175 осіб і 44 організацій, причетних до підриву територіальної цілісності України.

Хронологія подій:

  • Європейський союз після анексії Криму у 2014 році та початку бойових дій на Донбасі ввів і щоразу продовжує санкції, пов'язані з порушенням територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України. Хоча в Брюсселі є політичні сили та лідери, які лобіюють зняття обмежень з Кремля через його агресію проти України.
  • У грудні 2019 року ЄС офіційно оголосив про продовження "антиросійських" санкцій. Напередодні члени ЄС продовжили на півроку також економічні санкції проти РФ.
  • У березні 2020 року ЄС офіційно продовжив санкції проти Росії ще на шість місяців.