Справа "Мотор Січ": СБУ викликала на допит членів реєстраційної комісії зборів акціонерів

Тим часом, Державне бюро розслідувань розслідує кримінальну справу щодо дій СБУ.

Всі члени реєстраційної комісії Загальних зборів акціонерів ПАТ "Мотор Січ" отримали повістки від СБУ з викликом на допит 29 січня – тобто на дату за 2 дні до проведення зборів акціонерів у Запоріжжі.

Як повідомляють "Українські новини" з посиланням на джерела, члени реєстраційної комісії загальних зборів акціонерів ПАТ «Мотор Січ» викликані в якості свідків в рамках досудового розслідування у кримінальному провадженні № 2201700000000272, порушеному за ст. 14 «Приготування до кримінального злочину», ст. 111 «Державна зрада», ст. 113 «Диверсія», що стосуються дій колишнього власника контрольного пакету акцій ПАТ «Мотор Січ» і керівника компанії В'ячеслава Богуслаєва.

Після оголошення позачергових зборів акціонерів "Мотор Січ" СБУ активізувала тиск на нових акціонерів "Мотор Січ". Протягом практично чотирьох попередніх років у кримінальній справі не проводилися слідчі дії. Минулого тижня на допити в якості свідка був викликаний відомий український бізнесмен Олександр Ярославський. Компанія МС-4, що входить до групи DCH, є одним з міноритарних акціонерів «Мотор Січ», а також виступила одним з ініціаторів проведення позачергових Загальних зборів акціонерів спільно з китайською компанією Skyrizon Aircraft Holdings Limited.

Тим часом, Державне бюро розслідувань розслідує кримінальну справу щодо дій СБУ. Ініційований нею арешт акцій "Мотор Січ" В рамках нерозслідуваної кримінальної справи дозволяє екс-власнику заводу В'ячеславу Богуслаєву зберігати повний контроль над підприємством, контрольний пакет акцій якого він продав інвесторам в 2016 році. Українське правосуддя офіційно підтвердило необґрунтованість претензій Служби безпеки України до акціонерів ПАТ "Мотор Січ", і вони були визнані потерпілою стороною від дій СБУ. Це юридичне визнання надуманості кримінального провадження СБУ, а також правове визнання факту нанесення шкоди інтересам акціонерів ПАТ «Мотор Січ».

До оголошення зборів акціонерів 31 січня 2021 року СБУ не займалася розслідуванням цієї кримінальної справи — не допитувала ані екс-власника «Мотор Січ» В'ячеслава Богуслаєва, ані китайських акціонерів компанії. У справі за 3,5 роки так і не з'явилися підозрювані, не було спроб передати її до суду. На думку юристів, СБУ тягне час у безперспективній справі, а активізація перед зборами акціонерів 31 Січня — швидше за все, спроба зірвати збори.

Як повідомив співрозмовник редакції, один з міноритарних акціонерів "Мотор Січ", що спостерігає за спробами СБУ зірвати збори, його організатори передадуть інформацію про ці дії слідчих в Державне бюро розслідувань — ці факти стануть ще одним епізодом для слідства ДБР щодо дій СБУ. Крім цього, акціонери звернуться до Вищої ради правосуддя з фактами про дії суддів і слідчих СБУ, які маніпулюють законодавством і грубо порушують процесуальні норми.

У такому випадку СБУ підіграє В'ячеславу Богуслаєву, який завдяки арештам акцій протиправно зберігає повний контроль над компанією після продажу контрольного пакету китайським інвесторам, а також ігнорує виклики до судів для надання свідчень свідків.