Прокурор у справі Шеремета просить суд допитати 263 свідків

Сторона обвинувачення виголосила вступну промову та запропонувала свій порядок дослідження доказів.

На засіданні суду присяжних у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета прокурор попросив суд допитати 263 осіб.

Як передає кореспондент УНІАН, наразі у Шевченківському районному суді Києва триває чергове засідання суду присяжних у справі, де обвинуваченими є музикант, ветеран АТО Андрій Антоненко, дитячий хірург Юлія Кузьменко та військова медсестра Яна Дугарь.

У своїй промові прокурор розповів про події 20 липня 2016 року, коли загинув Шеремет, та про те, яким чином правоохоронці проводили розслідування.

За його словами, було досліджено відео з понад 300 камер відеоспостереження, проведено понад 50 обшуків, а також десятки експертиз.

Читайте такожСправа Шеремета: суд залишив Антоненка під вартою

Сторона обвинувачення показала представлені раніше відео, на яких, за даними експертиз, нібито ідентифіковано Антоненка, Кузьменко та Дугарь, а також переписки та розшифровки телефонних дзвінків трьох обвинувачених, які були раніше оприлюднені на брифінгу правоохоронцями.

Прокурор також наголосив, що Кузьменко та Антоненко були знайомі до вбивства Шеремета, а в день скоєння вбивства вони нібито 10 разів одночасно перебували у межах однієї телефонної станції.

А Дугарь, за його словами, могла залишити госпіталь, у якому працювала, для скоєння злочину.

Він також зазначив, що обвинувачені відмовилися від проведення ряду експертиз.

Прокурор просить суд дослідити докази у такому порядку: дослідження письмових доказів та речових доказів обвинувачення, дослідження письмових доказів сторони захисту, допит свідків обвинувачення, допит експертів та спеціалістів, допит свідків сторони захисту, допит обвинувачених та допит потерпілих.

За словами судді, у списку свідків обвинувачення - 263 особи.

Читайте такожСправа Шеремета: у суді замінили одного з присяжних

Справа Шеремета: розлідування і суд щодо вбивства журналіста

  • Шеремет загинув у центрі Києва вранці 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля.
  • 12 грудня 2019 року в Нацполіції заявили, що у причетності до вбивства підозрюють музиканта, ветерана АТО Антоненка, дитячого кардіохірурга Кузьменко (псевдонім «Ліса»), військову медсестру Дугарь.
  • Слідство вважало, що Антоненко був організатором вбивства, Кузьменко закладала вибухівку під авто журналіста, а Дугарь напередодні вбивства нібито фотографувала камери спостереження на місці злочину.
  • Суд обрав Антоненку та Кузьменко запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою, Дугарь - запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту.
  • 11 серпня суд змінив Кузьменко запобіжний захід з тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт.
  • 21 травня Антоненку, Кузьменко і Дугарь додали ще дві підозри, а також змінили зміст попередньої.
  • За словами керівника юридичної фірми «Сенс Консалтинг» Леоніда Маслова, Антоненко - вже виконавець за попередньою змовою, а Кузьменко – «лише заклала вибухівку разом з Антоненком, але не натискала на гачок». Крім того, підозрюваних звинувачують у знищенні автомобіля, в якому був Шеремет, і зберіганні вибухівки.
  • 25 серпня всі троє обвинувачуваних вимагали в суді, щоб їхню справу розглядав суд присяжних.
  • За авторозподілом від 9 вересня визначені троє основних присяжних: Григорій Фірсов, Наталя Глоба, Юрій Михайленко і двоє запасних - Юрій Федоренко, Людмила Яковенко.
  • Сьогодні, 8 жовтня, суд усунув від подальшого розгляду справи присяжного Михайленка та замінив його на запасного - Федоренка.