Суддя у справі активіста Стерненка узяв самовідвід

Після відводу колегії суддів Приморського райсуду Одеси кримінальне провадження за обвинуваченням активіста Сергія Стерненка в умисному вбивстві нападника Івана Кузнєцова та незаконному носінні холодної зброї було спрямовано на новий авторозподіл.

Суддя Приморського райсуду Одеси Анатолій Дерус, який за результатами нового авторозподілу мав розглядати справу активіста Сергія Стерненка, узяв самовідвід.

Про це Стерненко повідомив на своїй сторінці у Facebook.

«А тим часом справу проти мене було розподілено вже на нового суддю Приморського райсуду Одеси Деруса Анатолія. Але суддя Дерус одразу ж узяв самовідвід. Ймовірно через те, що раніше брав участь у справі під час досудового розслідування», - зазначив активіст.

Стерненко додав, що Офіс генпрокурора та Верховний суд «створили клопіт» з відправкою його справи до Одеси.

«Крім того, що там має сильний вплив замовник нападів на мене, там неможливо забезпечити належний рівень безпеки, так ще й з суддями, які мають право слухати справу, біда. Їх майже нема», - зазначив він.

Читайте такожВ Одесі на Стерненка скоїли напад

Справа Стерненка: що відомо

  • У 2018 році на Стерненка було скоєно три напади, які він пов’язує зі своєю громадською діяльністю, зокрема участю в акціях проти забудови Одеси.
  • Відкрито провадження, в яких Стерненко виступає як потерпілий. Також СБУ порушила справу за фактом смертельного поранення Стерненком одного з нападників - Івана Кузнєцова.
  • 11 червня Стерненку повідомили про підозру у вчиненні злочину за ч. 1 ст. 115 (вбивство) і ч. 2 ст. 263 (носіння холодної зброї без передбаченого законом дозволу) Кримінального кодексу України. За даними СБУ, експертиза засвідчила версію про умисне вбивство Стерненком Кузнєцова.
  • За рішенням суду, Стерненко до 21 вересня перебуває під нічним домашнім арештом. 13 серпня Стерненку вручили обвинувальний акт.
  • 25 серпня активіст повідомив, що Верховний суд не задовольнив клопотання, в якому він просив перенести судовий розгляд з Одеси до Києва - справу по суті розглядатиме Приморський райсуд Одеси.
  • 1 вересня Приморський райсуд задовольнив клопотання адвоката про відвід колегії суддів у справі Стерненка. Справу відправили на новий авторозподіл між суддями.