Суд заборонив розповсюдження книги про Василя Стуса за позовом Медведчука (відео)

оновлено

Автор книги Вахтанг Кіпіані зазначив, "що ніхто вибачатися перед Медведчуком не буде".

Дарницький районний суд заборонив розповсюдження тиражу книги Вахтанга Кіпіані "Справа Василя Стуса" без дозволу Віктора Медведчука.

Суд визнав, що деякі фрази у книзі порушують честь та гідність позивача, повідомляє Суспільне.

Адвокат автора книги В'ячеслав Якубенко розповів, що суд заборонив розповсюджувати книгу в тому вигляді як є. Рішення не поширюється на ті екземпляри, які вже є у бібліотеках чи перебувають у власності.

"Віктор Медведчук просив визнати недостовірними дев'ять фрагментів у книзі "Справа Василя Стуса". Суд задовольнив позов частково. Тобто три фрагменти визнані недостовірними, ще у трьох заборонив використання імені Медведчук як персонажа твору без його згоди", - зазначив він.

Автор книги Вахтанг Кіпіані зазначив, "що ніхто вибачатися перед Медведчуком не буде".

"Рішенням суду маємо видалити ці епізоди. Я звичайно цього робити не буду", - наголосив він.

Видання зазначає, що під час судового засідання під будівлею суду у цей час відбувалась акція протесту. Близько 20 учасників повісили на паркан плакати із портретами Медведчука та Стуса.

Книга "Справа Василя Стуса": що оскаржує Медведчук

Читайте такожСценарист "Забороненого" Сергій Дзюба: "Ми хотіли, щоб глядач побачив Стуса. В суспільстві, яке вже двадцять вісім років називається українським, це взагалі перший художній фільм про нього"

  • Позивач вважає, що у 9 епізодах книги Кіпіані містяться висловлювання, які нібито не відповідають дійсності та принижують честь і гідність політика. Через це Медведчук позивається до автора книги Вахтанга Кіпіані, видавництва і типографії та вимагає заборонити видання й розповсюдження книги "у будь-який спосіб на будь-якій території".
  • У цих епізодах Кіпіані розповідає про Медведчука як адвоката поета Василя Стуса в судовому процесі 1980 року. У результаті поета засудили до 10 років примусових робіт та 5 років заслання. Стус помер 4 вересня 1985 року в карцері після оголошеного ним голодування.