У ДПСУ спростовують інформацію про порушення під час тендерної закупівлі томографів для прикордонників

Компанія "Інкос-Лайн", яка фігурує в кількох кримінальних процесах, не визнає результати тендеру.

Державна прикордонна служба України (ДПСУ) спростовує інформацію про порушення законодавства під час тендерної закупівлі двох систем комп'ютерної томографії для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню COVID-19, і стверджує, що процедура була дотримана відповідно до вимог чинного законодавства.

Про це в коментарі журналістам повідомив начальник управління Адміністрації ДПСУ Михайло Карнаух, передає "РБК-Україна".

"На період боротьби з поширенням коронавірусу держава виділила кошти для здійснення закупівель, у тому числі й на потреби прикордонного відомства. Для цього був сформований чіткий перелік необхідного обладнання з конкретною специфікацією і параметрами, оголошені відкриті торги, під час яких упередженого ставлення до кого-небудь з учасників не було", - зазначає він.

За словами чиновників, під час закупівлі томографів "процедура була дотримана відповідно до вимог чинного законодавства, а жодних зауважень з боку аудиторів, тендерного комітету не було".

"Те, що окремі компанії, які хотіли або "наварити" на цьому, або "впарити" обладнання, яке не відповідає заздалегідь визначеним вимогам, зараз намагаються вставити палиці в колеса, то нехай це залишиться на їхній совісті. У нас все пройшло чесно, я спокійно сплю вночі, а ДПСУ готова надати всю наявну документацію щодо цієї та інших закупівель контролювальним і правоохоронним органам", - додає Карнаух.

Нагадаємо, за підсумками тендеру 4 травня 2020 року ДПСУ зобов'язалася придбати у "Медгаранта" два томографи на загальну суму 35,1 млн грн. Втім, учасники тендеру повідомляють про суттєві правопорушення на торгах.

Своєю чергою, за словами директора "Інкос-Лайну" і "Анке Україна", прикордонники безпідставно відкинули їхні пропозиції, створивши штучні умови для забезпечення перемоги конкурентів.

Раніше журналісти "Наших грошей" писали про закупівлю вітчизняними військовими у "Інкос-Лайн" китайських планшетів, і про те, що під час торгів штучно створювалася ілюзія конкуренції компанії.

Крім того, "Інкос-Лайн" виступав фігурантом як мінімум трьох кримінальних проваджень, пов'язаних зі зловживаннями бюджетними та податковими махінаціями в різних регіонах України. Фіскали Запорізької області звинувачували компанію, що вона користувалася послугами "фірм-метеликів" для штучного формування податкового кредиту, столичні правоохоронці підозрювали її в "схематозі" під час поставки пластикових панельних огорож, що призвело до розтрати понад 1 млн грн бюджетних коштів, а слідчі Дніпра - в ймовірних зловживаннях під час конкурсних торгів, які проводили місцеві чиновники.