В найбільшому єврейському музеї України відкрили виставку до Дня памʼяті жертв Голокосту

Виставка відкрилася в одному з найбільших подібних музеїв у Європі за підтримки Обʼєднаної єврейської общини.

В Дніпрі в найбільшому єврейському музеї України і одному із найбільших подібних музеїв у Європі "Памʼять єврейського народу та Голокост в Україні" за підтримки Обʼєднаної єврейської общини України почала працювати виставка "Сатанів: загублений світ давнього єврейського цвинтаря". Її офіційне відкриття відбулося 25 січня в рамках церемонії до Міжнародного дня памʼяті жертв Голокосту.

Автором виставки є член команди "Україна Інкогніта" відомий подільський краєзнавець, мандрівник і фотограф Дмитро Полюхович. Представлено 25 планшетів із його роботами, які він називає "витинанками".

Звідки взялася ця назва автор робіт пояснює так:

"Мене завше зачаровувало різьблення на давніх єврейських надгробках, особливо датованих періодом від кінця XVII та до початку XIX століття. На цей час випадає пік розвитку різьбярського мистецтва у євреїв. Далі, на жаль, відбувається деградація. Що й недивно. Це повʼязано із стрімким занепадом єврейських містечок-штетлів і, відповідно, культури і мистецтва, що почався по тому як на терени Правобережної України у цілому і Поділля зокрема поширилася влада Росії, - зауважує пан Дмитро. - Показати ж на звичайних світлинах всю красу робіт давніх майстрів досить складно - заважають плями моху, лишайників, вивітрювання тощо.

От я і придумав власне know-how - прибрати все зайве, - тобто відрізати (витяти) повністю тло. У підсумку виходить самодостатній художній твір".

Непросто й відібрати сам обʼєкт. Цікавих надгробків у Сатанові - сотні, але неможливо охопити неохоплюване, - потрібно зупинитися на найбільш вартісних. В останньому допомогли експедиції в рамках проекту "Могили предків", - спільного проекту ГО "Україна Інкогніта" та відділу культури, національностей, релігій та туризму Городоцької міськради.

Барельєфи, які у майбутньому мають стати "витинанкою", обираються за двома критеріями. Перша - художня. Друга - наскільки цей сюжет є цікавим.

Відвідувачі виставки, відповідно, не лише ознайомляться із традиційним народним мистецтвом євреїв, але й дізнаються про інформаційні коди зашифровані в усіх цих зображеннях. Камʼяні леви, ведмеді, олені, лиси, вовки, зайчики, білочки та різноманітні пташки багато чого можуть розповісти.

Варто акцентувати, що виставка це не лише про некрополістику, а про все традиційне єврейське народне мистецтво назагал. Його вершиною стали розписи деревʼяних синагог XVII-XVIII століть. На жаль після комуністів та нацистів, від них залишилися лише старі світлини та кілька сучасних реконструкцій.

Ідея проведення виставки виникла завдяки операційному директору Обʼєднаної єврейської общини України Віталію Камозіну, який ознайомившись із "витинанками" запропонував показати їх людям ширше, ніж на світлинах у соціальних мережах. Він ж, разом із Генє бат Сурі Городецькою стали меценатами виставки.

Виставка працюватиме щосереди та щонеділі з 10:00 до 19:00. Також можлива організація групових екскурсій щовівторка, щочетверга та щонеділі.

Виставка працюватиме у Музеї "Памʼять еврейського народу та Голокост в Україні" до початку березня. По тому вона поїде до Одеси, а далі до Києва. Не виключається експонування і за межами України.

"Не варто забувати, що традиційне мистецтво українських євреїв, - це невідʼємна частина спільної культури і історії України, - підсумовує автор виставки Дмитро Полюхович. - Тим більше, що впродовж усієї історії відбувався активний взаємний культурний обмін. І цю яскраву і дуже цікаву сторінку потрібно вивчати і зберігати. Це теж наша культурна спадщина і її потрібно знати".

Нагадаємо, що міжнародний День памʼяті жертв Голокосту встановлено резолюцією Генеральної асамблеї ООН Nº60/7.