Зеленський пропонує значно збільшити чисельність ЗСУ

Чисельність ЗСУ планується збільшити для Сил територіальної оборони.

Президент Володимир Зеленський пропонує збільшити чисельність Збройних сил України на 11 тис. військовослужбовців для Сил територіальної оборони.

Про це говориться у пояснювальній записці до законопроекту № 5558 про збільшення чисельності ЗСУ у зв'язку з прийняттям Закону "Про основи національного опору".

"Законопроектом пропонується на законодавчому рівні збільшити чисельність Збройних сил України на 11 000 військовослужбовців для забезпечення функціонування окремого роду сил Збройних сил України – Сил територіальної оборони, а також подальшої розбудови системи руху опору", - йдеться в пояснювальній записці.

Читайте такожЗеленський привітав морських піхотинців із професійним святом

Також вказується, що в умовах збройної агресії Російської Федерації проти України та окупації частини території країни територіальна оборона України та рух опору набувають особливого значення у протидії загрозам нацбезпеці. "Наявна модель територіальної оборони України досі ґрунтується на підходах та принципах колишнього СРСР, передбачає її розгортання після тривалого відмобілізування відповідного комплекту сил і засобів", - вказується в пояснювальній записці.

Наголошується, що прийняття проекту закону України "Про основи національного спротиву" дасть змогу вирішити завдання щодо залучення усього суспільства до протидії загрозам нацбезпеці та відбиття агресії з боку іншої держави, вироблення на державному рівні чіткої політики, спрямованої на організацію в Україні національного спротиву як невід'ємної складової всеохоплювальної оборони держави.

Яка чисельність ЗСУ

  • 25 березня 2015 року тодішній президент Петро Порошенко підписав закон «Про численність Збройних сил України», ухвалений Верховною Радою 5 березня того ж року.
  • Законом затверджено чисельність ЗСУ у кількості, яка не перевищує 250 тис. осіб, у тому числі 204 тис. військовослужбовців. В особливий період чисельність Збройних сил збільшується на кількість особового складу, призваного на військову службу на виконання нормативних актів про мобілізацію.
  • 3 жовтня 2017 року начальник Головного управління персоналу - заступник начальника Генерального штабу ЗСУ, генерал-лейтенант Артур Артеменко заявив, що чисельність Збройних сил України наблизилась до визначеного законодавством граничного ліміту - 250 тис. осіб.
  • 1 березня 2021 року командувач територіальної оборони командування Сухопутних військ, генерал-майор Анатолій Баргилевич заявляв, що наразі чисельність Сил територіальної оборони становить 580 осіб – це сержанти, офіцери та керівний склад. "Ми провели розрахунки й загальна чисельність сил тероборони в мирний час має налічувати близько 10 тисяч осіб. Тобто кожна область мусить бути укомплектована як мінімум однією бригадою тероборони (приблизно 320 осіб)", - заявив Баргилевич.