Жителі селища на Харківщині вимагають виселити родини ромів - сталися зіткнення (фото)

Біля будинків ромів зібралося близько 500 місцевих жителів. Мирна акція переросла у зіткнення.

У селищі Андріївка Балаклійського району Харківської області жителі вийшли на мирну акцію з вимогою виселити родини ромів.

Читайте також"Дай гроші або я на тебе харкну": мер Івано-Франківська пояснив, чим його розлютили роми

Як повідомляє прес-служба поліції Харківської області, акція переросла у зіткнення.

«На сьогодні було призначено мирну акцію з метою висловлення невдоволення діями ромських родин, які мешкають на території району. Біля домів ромів зібралося близько 500 місцевих жителів. Мирна акція переросла у зіткнення. Одразу за тривогою було піднято особовий склад районної поліції, які евакуювали ромські родини з епіцентру конфлікту», - йдеться у повідомленні.

Зараз територію селища оточила поліція.

«Правоохоронці контролюють ситуацію і не допустять силового розвитку подій», - додали в ГУ Нацполіції.

Як повідомляє «Суспільне», після мітингу в Андріївці його учасники вирушили до будинку, де мешкають роми, і намагалися прорватися на подвір'я. Вони вимагали мешканців будинку виїхати із села.

Учасники мітингу намагалися прорватися на подвір’я, скандували: «Їдьте!». На заваді їм став підрозділ поліції.

За словами представника ініціативної групи Віталія Степаненка, учасники мітингу вимагають правоохоронців звернути увагу на «конфлікти із ромами».

Він розповів про бійку 19 серпня, під час якої в селі побили хлопця.

«Це було групове побиття хлопця на вул. Садовій. Це приблизно 20-25 людей», - сказав він.

Він пов'язує злочинність у селі зі збільшенням кількості ромів.

Раніше скандал із ромами спалахнув у селі на Одещині: що сталося

27 серпня 2016 року у селі Лощинівка Ізмаїльського району Одеської області було знайдено тіло дівчинки 2007 року народження з ознаками насильницької смерті. За підозрою у вбивстві правоохоронці затримали представника ромської національності. Увечері 27 серпня в Лощинівці сталися сутички. 

«Жителі села через трагедію влаштували масові заворушення проти місцевих ромів. Односельці почали громити будинки, де мешкають роми. В результаті один дім був підпалений, в інших - пошкоджені меблі, вибиті шибки. Ніхто з представників ромської національності не постраждав», – заявляли в поліції.

Щоб уникнути масових заворушень, на охорону громадського порядку до села Лощинівка прибували співробітники Головного управління Національної поліції в Одеській області, працівники оперативного підрозділу.

Підозрюваний у вбивстві дівчинки заперечував свою провину. У свою чергу жителі Лощинівки вимагали від місцевої влади виселити з їхнього села ромів.