Зірки, коучі та психологи: на Хмельниччині запустили масштабний проект з протидії булінгу

Старт другого етапу проекту «Школа без булінгу» запланований на квітень цього року.

На Хмельниччині стартував обласний соціальний проект «Школа без булінгу». Його ініціювала голова Хмельницької обласної ради Віолета Лабазюк – повідомляється на сторінці Жіночого руху “За майбутнє” у Facebook.

У рамках ініціативи, 23 лютого було проведено круглий стіл, присвячений темі формування безпечного середовища в закладах освіти. В обговоренні взяли участь директори хмельницьких середніх навчальних закладів, представники поліції, служби у справах дітей та психологи. А 24 лютого у Хмельницьку відбувся перший тренінг з протидії булінгу для педагогів, під час якого учасники розробили алгоритм профілактичних заходів. Такі ж тренінги у березні пройдуть у Кам`янці-Подільському та Шепетівці – розповідають організатори. Читайте такожНа Херсонщині на матір школяра склали адмінпротокол через булінг однокласника

Як підкреслила голова Хмельницької обласної ради Віолета Лабазюк, явище булінгу надзвичайно поширене у сучасній школі: педагоги багато роблять для того, аби запобігати знущанням серед підлітків, але цю проблему іноді замовчують і не обговорюють.

«Ми не повинні стояти осторонь теми булінгу. Важливим та дієвим кроком у цьому є правове виховання як вагомий аспект будь-якої правової держави...Маємо спільно з батьками та педагогами брати активну участь як у навчальному, так і у виховному процесах, виховувати повагу дітей один до одного, до своїх рідних та вчителів», – заявила керівниця обласного осередку Жіночого руху «За майбутнє Хмельниччини» Віолета Лабазюк.

Старт другого етапу проекту «Школа без булінгу» запланований на квітень цього року – тоді організатори планують провести для учнів 5-9 класів відкриті майданчики для спілкування. У якості спікерів, крім психологів та тренерів, обіцяють залучати ще й українських зірок. Зокрема – акторку популярного серед підлітків серіалу «Школа», в якому висвітлюються гострі для сучасних школярів проблеми. 

Нагадаємо, згідно зі статистикою, 67% дітей в Україні у віці від 11 до 17 років стикалися з проблемою булінгу. 24% дітей ставали жертвами цькування. А 44% школярів були спостерігачами булінгу, але ігнорували його, бо їм було страшно за себе. У 2019 році в Україні набув чинності закон, згідно з яким булінг був визнаний адміністративним правопорушенням.