Російська комісія сумнівно позбавила українську шахістку звання чемпіонки світу

Юлія Осьмак готова пройти тест на детекторі брехні.

Відому українську шахістку Юлію Осьмак дискваліфікували після перемоги на студентському чемпіонаті світу, який проходив онлайн. 23-річну спортсменку підозрюють в тому, що вона користувалася підказками комп'ютера під час гри, що суворо забороняється. 

Про це повідомляє chess24.com.

У фіналі чемпіонату світу серед жінок у швидких шахах Осьмак набрала 4,5 бали з 5 можливих, але її результат анулювали через високий рівень статистики в п'яти партіях, а "золото" дісталося представниці Білорусі Юлії Антолак.

Знаменитий український гросмейстер Олександр Арещенко написав в себе у Facebook емоційний пост, де піддав критиці російського боса Міжнародної шахової федерації (ФІДЕ), екс-помічника президента РФ Володимира Путіна Аркадія Дворковича.

"Сьогодні вивчив ці п'ять партій. Можу сказати, що я на 99,9% упевнений в тому, що жодного чітерства в цьому турнірі з боку Юлії не було й близько. Її суперниці грали на рівні міцних перших розрядів, місцями КМС, не виходячи через раз з дебюту. Юлія ж, своєю чергою, грала далеко не ідеально, місцями погано, але краще за своїх суперниць", - наводить аргумент експерт.

"Претендентський, дві золоті медалі на ЧС для Росії та Індії, тепер це. Щоразу пробивається нове дно, а з наступного дна вже стукають. Кажуть, рішення про дискваліфікацію приймали голосуванням, в якому брало участь четверо абсолютно далеких від професійних шахів людей".

"Аркадію Дворковичу, це так? Де докази провини? Ви взагалі розумієте, наскільки це серйозне звинувачення і що це може спричинити серйозні негативні наслідки для спортсмена? Взагалі, спробуйте наймати в античітерську комісію гравців 2600, а краще 2700+, а не людей, котрі нічого не тямлять у шахах. Гадаю, що професійним гравцям пора ігнорувати онлайн турніри ФІДЕ", - додав Арещенко.

Читайте такожВідомий український шахіст привітав з днем смерті Сталіна

Вас також можуть зацікавити новини: