Відпочинок в Греції: все, що потрібно знати туристам (фоторепортаж)

Туризм

Подорожувати до Греції можна в будь-яку пору року.

У літньому туристичному сезоні 2021 року Греція увійшла до топ-5 найпопулярніших країн, куди найчастіше їздили на відпочинок українські туристи.

З одного боку, ця сонячна країна приваблює туристів мальовничою природою, теплим морем, багатою історією, фірмовою архітектурою, смачною кухнею і розслабленою атмосферою свята. З іншого боку, Греція відкрила кордони для українців ще в травні 2021 року, коли більшість країн Європи все ще залишалися закритими.

УНІАН підготував добірку корисних порад та рекомендацій, які варто врахувати перед поїздкою до Греції.

Коли в Греції туристичний сезон

Греція настільки різноманітна країна, що їздити туди можна цілий рік, лише підбираючи найбільш оптимальний формат відпочинку. Так, високий пляжний сезон тут, як правило, триває з травня по вересень, але, якщо говорити начистоту, в цей час тут занадто спекотно. Тим же, хто полюбляє морський відпочинок при більш помірних температурах, підійде жовтень-листопад і березень-квітень, хоча за бажання в Греції можна відшукати місця, де купатися комфортно цілий рік.

З листопада по березень в Греції активно працюють гірськолижні курорти. Так-так, і такий формат відпочинку тут є. А все тому, що в Греції зустрічаються відразу три кліматичних типи – основний середземноморський, а також альпійський і помірний.

Ну а оскільки Греція – країна з дуже багатою культурою та історією, в екскурсійні подорожі сюди можна літати цілий рік. Більш того, в зимовий період блукати по місцевих визначних пам'ятках куди приємніше, ніж в літню спеку.

До того ж, як приємно вирватися з холодної української зими туди, де температури навіть у грудні-лютому рідко опускаються нижче 10 градусів тепла. 

Як потрапити до Греції

В останні роки додалася велика кількість нових рейсів до Греції з України, в тому числі від бюджетних авіакомпаній. Зрозуміло, в основний туристичний сезон туди літає набагато більше рейсів, головним чином за рахунок чартерів на популярні курорти від туроператорів. Проте, в Афіни або Салоніки без проблем можна потрапити і взимку.

Ну а далі – вибирати вам: залишатися у великих містах або відправлятися на острови, яких в Греції близько 2000 тисяч. Найкраще переміщатися по країні внутрішніми авіарейсами найбільшої грецької авіакомпанії Aegean Airlines або ж по морю – поромне сполучення тут також дуже добре налагоджене.

Правила в'їзду до Греції

На даний момент, щоб потрапити на територію Греції, громадянам України необхідно виконати одну з умов (також стосується внутрішнього переміщення між островами):

  • надати сертифікат вакцинації проти COVID-19 (Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Johnson+Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Sinopharm та інші) в друкованій або цифровій формі, в тому числі в додатку "Дія" з QR-кодом
  • надати негативний результат ПЛР-тесту на SARS-CoV-2, який зроблений не раніше ніж за 72 години до прибуття на пункт пропуску в Греції)
  • надати негативний результат тесту на антиген (швидкий тест), який необхідно зробити не раніше ніж за 48 годин до прибуття
  • надати довідку про перенесену коронавірусну хворобу, видану через 30 днів після дати першого позитивного тесту, і яка діє протягом 180 днів після нього

Варто врахувати, що при в'їзді на територію Греції можливе тестування окремих мандрівників методом випадкового відбору. Якщо його результат виявиться позитивним, то з вами зв'яжуться представники МОЗ для переміщення на 14-тиденний карантин в спеціальних готелях за рахунок держави Греція.

Вищезазначені вимоги поширюються також на дітей віком від 12 років.

Крім того, необхідно заповнити спеціальну форму PLF за 24 години до перетину кордону.

Також для безвізового в'їзду в Грецію потрібен діючий біометричний закордонний паспорт і поліс медичного страхування на весь термін перебування в країні, що покриває витрати на лікування корнавірусу.

Що відомо про грецьку медицину

Особливістю Греції є те, що країна розташована на островах – і це впливає на надання медичної допомоги, оскільки не на кожному острові є медики і лікарні. Тому, наприклад, щоб доставити людину до клініки, потрібно скористатися поромом, який ходить за графіком. Якщо не встигли – чекайте.

Однак якщо сталася критична ситуація, наприклад, аварія або катастрофа, варто скористатися викликом допомоги по телефону 166. В такому випадку до постраждалих може прибути санавіація. Якщо ж мова йде про менш критичні ситуації, вам можуть надати рекомендації... і попросять зачекати.

Так, наприклад, у страховій компанії ІНГО розповіли: коли їхня клієнтка пошкодила ногу в Греції і була підозра на перелом, грецькі медики відмовили в наданні екстреної допомоги. Вони пояснили це тим, що пором відійшов, а причини для виклику швидкої допомоги немає. Постраждалій запропонували прикладати холод до пошкодженої ноги і купити знеболювальне в місцевій аптеці. До речі, вони є на кожному острові, й фармацевти говорять грецькою, англійською, французькою та російською мовами.

Щоб надати медичну допомогу в цій ситуації, страхова скористалася послугами приватної швидкої допомоги. Жінку оперативно доставили в медустанову, де її прооперували.

Без якісного страхового поліса лише виклик приватної швидкої обійдеться туристу приблизно в 250 євро, а якщо це віддалений острів і необхідне транспортування катером – від 450 євро.

При цьому через "острівну особливість" в Греції популярна послуга "консультація по вайберу". По телефону лікарю направляються скарги на самопочуття. Проаналізувавши їх і уточнивши симптоматику, він може поставити діагноз, призначити лікування і навіть скинути рецепт.

Але, на відміну від українських медиків, грецькі не дуже охоче призначають аналізи. Іноді доводиться просто просити їх призначити додаткові медичні обстеження.

Також туристи, яким довелося побувати в грецьких клініках, скаржаться на чистоту і сервіс. Якщо це державний медичний заклад, то там буде брудно, а лікарі можуть курити в своїх кабінетах. І точно будуть черги. Вони діляться за пріоритетністю: критична ситуація, люди, які можуть почекати, і незначна симптоматика. Тому якщо ваше звернення не є критичним, доведеться знову почекати.

У приватних клініках більш уважні лікарі. Вони працюють цілодобово, але такі заклади розташовані на великих островах. Ціни різні, але в середньому від 55 євро за консультацію, а за візит до стоматолога доведеться заплатити 70 євро.

Найкраща медична інфраструктура облаштована в Афінах і на острові Крит, а також в регіонах Ахея, Салоніки і Халкідікі.

Які цікаві місця в Греції варто відвідати

Зрозуміло, за екскурсійною програмою туристи найчастіше відправляються в столицю – Афіни. Саме тут знаходиться знаменитий Акрополь і ще з десяток інших знакових пам'яток епохи Стародавньої Греції і Стародавнього Риму, а також ціла купа прикладів візантійської архітектури. А ще Афіни – це місто музеїв, адже тут діє більше двох сотень музеїв і приватних галерей.

Але чи не головна родзинка Афін – особлива атмосфера свята і розслабленості, адже люди тут вміють радіти життю. Місто неймовірно живе і на його вулицях вельми органічно сусідять старовинні будівлі та сучасні графіті.

Увечері Афіни гудуть і сяють – молодь окупує численні кафешки, сувенірні крамниці працюють до глибокої ночі, а вуличні музиканти доповнюють картину.

Крім того, можна вирушити в друге за величиною місто країни – Салоніки у Центральній Македонії. Місто багате на пам'ятки ранньохристиянського і візантійського зодчества, внесені до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, а також велику кількість музеїв. Крім того, в його околицях розташована чимала кількість невеликих населених пунктів, які влітку окупують туристи.

Також туристи люблять відпочивати в Греції на островах. Їх тут настільки багато, що часом зробити вибір стає непосильним завданням. Зрозуміло, найпопулярнішим є острів Крит – це найбільший грецький острів, на території якого аж три аеропорти: Іракліон, Ханья і Сітія. В цілому туристична інфраструктура Криту вважається найкращою в порівнянні не тільки з іншими грецькими островами, але з багатьма популярними європейськими курортами.

Знайти, чим зайнятися на Криті – також не буде проблемою. Крім морського відпочинку, тут знаходиться величезна кількість пам'яток: як археологічних, так і природних. Стародавні розкопки, візантійські фортеці, найбільша ущелина Європи в парку Самарія, унікальні печери, зелене плато Ласіті та навіть безлюдний острів... Це далеко не повний список тутешніх чудес.

Ще один популярний острів в Греції – Родос. Це разом з Критом один з найтепліших грецьких островів, де, до того ж, однозначно є що подивитися. А ще Родос неймовірно інстаграмний.

Серед інших мальовничих островів Греції, які також можна відвідувати не тільки влітку – "зелені" Корфу, Закінф і Кефалінія. Звісно, взимку ви тут навряд чи зможете скупатися (якщо ви, звичайно, не екстремали), але зате можна довго бродити по зелених пагорбах, насолоджуючись природою і морським бризом.

Крім того, є в Греції можливості й для активного зимового відпочинку. В першу чергу мова йде про гірський масив Парнас в Центральній Греції. Це одна з найкрасивіших вершин країни, де в останні роки облаштували кілька непоганих гірськолижних курортів, поки ще маловідомих широкій масі туристів. 

Також за зимовим екстримом можна відправитися в Фалакро, Сівши, Ворас і ті ж Салоніки. Чи варто говорити, що тут ще й неймовірно красиво і цікаво!

Ще кілька корисних фактів про Грецію

1. З 2002 року національною валютою Греції стало євро, тож взяти з собою в дорогу готівку буде взагалі не проблемою. При цьому греки вельми неохоче впроваджують у себе оплату картками (бо треба платити комісію). Тому якщо у великих містах на материку картою розплатитися можна практично скрізь (навіть в маленьких магазинчиках), то на островах вам може знадобитися більше готівки.

2. Офіційна мова в Греції – грецька, зі своїм особливим алфавітом. Втім, в популярних туристичних місцях легко можна зустріти вивіски англійською і навіть російською мовами. Зі спілкуванням в туристичній Греції також не буде проблем – тут багато людей в достатній мірі володіють англійською мовою, також нерідко персонал готелів і ресторанів говорить російською мовою.

3. Грецька кухня – це окремий вид насолоди (і один з найяскравіших видів середземноморської кухні). Типова грецька їжа є простою, барвистою і ароматною, а найбільш характерним елементом харчування греків вважається велика кількість оливкової олії практично у всіх стравах. В цілому, трави і спеції в Греції використовуються набагато частіше, ніж в інших середземноморських кухнях.

Найбільш популярні овочі в грецькій кухні – томати, баклажани, картопля, зелена квасоля, перець і цибуля. Також в пошані фета та інші види сиру, виноградне листя, цукіні та йогурт. Крім того, греки активно використовують м'ясо – свинина, баранина і козлятина. Популярні й риба, молюски та інші морепродукти. У десертах переважають мед і горіхи.

Серед найпопулярніших страв грецької кухні – запіканка з баклажанів та м'яса мусака, тушковане м'ясо в густому цибульному соусі стіфадо, баранина в глиняному горщику клефтіко, запіканка з макаронів з м'ясом, сиром і яйцем пастітсіо, фаршировані м'ясом баклажани папутсак'я, начинені фаршем перці або помідори геміста, голубці у виноградному листі долма, маленькі шашлики на дерев'яних шпажках сувлакі, пиріжки з листкового тіста з різними начинками пітес, а також домашні ковбаски луканіка хор'ятика, в які, крім м'яса, додають різні інші продукти.