Для українців підготували методичку з порадами надання психологічної допомоги в умовах війни

Зокрема, йдеться про допомогу під час переживання таких симптомів як галюцинації, апатія, ступор, нервове тремтіння, плач, істерика та інші.

Кандидат психологічних наук (PhD), психіатр та психотерапевт Спартак Суббота підготував методичку з порадами надання психологічної допомоги в умовах війни.

Зокрема, йдеться про допомогу під час переживання таких симптомів як галюцинації, апатія, ступор, нервове тремтіння, плач, істерика та інші. 

"Найкращий спосіб опанувати себе, особливо в екстремальних умовах - це допомогти тим, хто, власне, потребує допомоги. Саме тому я підготував методичку. в якій розповів про можливі складні психологічні стани людини та покрокові дії, які варто робити у такі моменти. Методичка розрахована на те, щоб кожен з нас був готовим до різних ситуацій, не піддавався паніці та розумів, як підтримати інших. Оскільки ніщо не робить нас настільки сильними, як небайдужість та допомога людям", - розказав Спартак Суббота. 

У методичці спеціаліст дає поради як, наприклад, діяти при нервовому тремтінні. Для початку дає перелік ознак цього стану: сильне тремтіння всього тіла або його частин, яке триває досить довго й виснажує організм. Щоб подолати конкретно цей стан, потрібно за можливості посилити тремтіння - потрясти за плечі 10-15 секунд, продовжувати розмовляти з людиною, а опісля спробувати вкласти спати. 

Решту порад можна завантажити за лінком.

Також Спартак Суббота готує до публікації методички з порадами для рятувальників, батьків і дітей та інших вразливих категорій.

Вас також можуть зацікавити новини: