Ескалація на кордоні з РФ: експерт пояснив, чому загроза залишатиметься довго

За словами Мусієнка, владі не слід було заперечувати наявність загрози.

Українська влада виглядала безглуздо, коли заперечувала інформацію західних ЗМІ про скупчення російських військ поблизу кордону.

Таку думку висловив військовий експерт Олександр Мусієнко в ефірі каналу "Україна 24".

"Ми в цій ситуації виглядали трохи комічно і безглуздо, тому що провідні світові ЗМІ почали демонструвати фотографії та повідомлення про те, що фіксується по одному з напрямків. Йдеться про район російського міста Смоленськ, серйозне скупчення техніки, яке не припинялося", - говорить він.

За словами експерта, слід було розуміти, звідки беруться повідомлення у світових ЗМІ про російські війська. Він уточнив, що розвідка і Міноборони підтвердили інформацію західних партнерів про загрозу лише через тиждень.

"На кордонах у нас знаходяться приблизно 114 тисяч військовослужбовців Російської Федерації, це за офіційними повідомленнями нашої розвідки. В принципі є тенденція до того, що вони можуть рости", - прогнозує він.

Читайте такожМіністр оборони розповів про "позитив" в інформації про загрозу вторгнення РосіїЕксперт припускає, що 41-ша армія РФ теоретично може бути застосована з півночі на південь - через Білорусь на Україну, а також на заході - в бік Польщі також через Білорусь.

"Враховуючи, що так звана мігрантська криза на білорусько-польському кордоні збіглася з нарощуванням військового контингенту, можна допустити, що теоретично, можливо, вона спрямована не тільки проти України, а й потенційно проти Польщі", - говорить Мусієнко.

На його думку, Україні розслаблятися точно не слід-загроза буде стабільною.

"Але нам від цього не легше, оскільки, враховуючи існуючі ризики, крім 41-ї армії, у нас на кордонах за 5 років виросли дві армії - 8-ма і 20-та. Сумарно там більше 70 тисяч військовослужбовців, і вони вже будуть назавжди, навряд чи звідти зникнуть", - зазначив він.

Ситуація на кордоні РФ і України: що відбувається

11 листопада Bloomberg опублікувало статтю, в якій говорилося про ризики повномасштабного нападу Росії на Україну. В агентстві зазначили, що в колах американських і європейських дипломатів серйозно схвильовані нинішнім переміщенням російських військ у бік кордону України.

У самій Москві це заперечують, називаючи осінню передислокацію військ "демонстрацією сили".

На початку листопада в західних ЗМІ почала з'являтися інформація з посиланням на дані супутникових знімків про активне переміщення російських військових до кордону з Україною. 

При цьому, в Міноборони України дану інформацію заперечували.

Це вже друга ймовірна хвиля загострення на російсько-українському кордоні з березня 2021 року. Однак, як пише Bloomberg, поки концентрація військ РФ відбувається переважно вночі, тоді як навесні в Кремлі відкрито погрожували наступом, чинячи політичний тиск на Україну, ЄС і США.