Чи можуть вручити повістку на вулиці, на роботі та за місцем проживання: нові правила

Розповідаємо, як проходитиме мобілізація в Україні 2023 року за новим законопроектом.

Повістка в ТЦК (або військкомат, як багато хто говорить за звичкою) - документ, який бажають отримати не всі військовозобов'язані громадяни України. Народний депутат Мар'яна Безугла повідомила про зміни законодавства і про те, як буде проходити мобілізація, якщо законопроект все-таки приймуть. Кому тепер і де "світить" повістка - читайте на УНІАН.

Ким може бути видана повістка до військкомату (ТЦК)

Безугла цитує пункти нового законопроекту, який можуть прийняти у Верховній Раді і визначає, хто має право вручати повістку військовозобов'язаному:

  • представники ТЦК СП, поліцейські за місцем проживання;
  • представниками ТЦК СП, поліцейськими за місцем роботи;
  • представниками ТЦК СП, поліцейськими в громадських місцях. 

Третій пункт цілком ясно визначає, чи мають право вручати повістку на вулиці - так, це буде цілком законно, якщо законопроект приймуть. Також цікаво, як ще може бути видана повістка - Україна, а точніше народні депутати, пропонують зовсім простий варіант. Відповідний документ може бути виданий в самому ТЦК СП представниками ТЦК СП.

Додатково важливо усвідомлювати, що повістка до військкомату (ТЦК) не може бути видана місцевими державними органами та адміністрацією, але вони зобов'язані активно допомагати мобілізувати населення, а не просто брати участь, як раніше. Нарівні з цим Безугла стверджує, що участь Національної поліції України також буде посилено, а права ухильників обмежені.

Що робити, якщо вручили повістку на вулиці, на роботі, вдома

Згідно з текстом нового законопроекту, у громадян України є цілий перелік нових обов'язків:

  • Надати дані про місце проживання роботодавцю.
  • Пройти медогляд під час мобілізації.
  • Самостійно з'явитися в ЦНАП / ТЦК СП для уточнення даних. 
  • Постійно носити з собою військово-обліковий документ (ВОД) під час дії воєнного стану.

Тобто, якщо вам вручили повістку на вулиці або в іншому місці, ви зобов'язані прийти разом з нею в ТЦК або ЦНАП і пройти всі необхідні етапи. Безугла запевняє, що за новим законопроектом мобілізувати через ЦНАП не можуть - цей візит необхідний для уточнення даних людини.

Вас також можуть зацікавити новини: