Місія ОБСЄ назвала основну причину загибелі та поранень мирних жителів у війні на Донбасі

За даними спостерігачів, дотримання режиму "тиші" може сприяти зменшенню насильства, проте загрози для мирних жителів все одно залишаються.

Міни, боєприпаси та інші вибухонебезпечні предмети стали основною причиною смертей і поранень мирних жителів у війні на Донбасі.

Про це йдеться в тематичному звіті Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

"У 2020 році вперше з моменту, коли місія початку систематично відстежувати кількість жертв серед цивільного населення, основною причиною смерті та поранень мирних жителів в охоплених конфліктом районах стали міни, боєприпаси, що не розірвалися, та інші вибухонебезпечні предмети", - повідомляє місія.

З листопада 2019 року до березня 2021-го місія підтвердила інформацію про 76 жертв серед цивільного населення (20 загинули та 56 отримали поранення) через спрацювання мін, боєприпасів та інших вибухонебезпечних предметів. Понад 85% поранених або загиблих - дорослі чоловіки (56) і хлопчики (9), решта - жінки (10) і одна дівчинка.

"Мирні жителі гинуть і отримують поранення в результаті спрацьовування мін, боєприпасів та інших вибухонебезпечних предметів під час занять повсякденними справами. Більш ніж половина випадків (44), підтверджених і задокументованих місією упродовж звітного періоду, - це випадки, коли мирні жителі знаходили боєкомплект, гранати або інші НРБ, які спрацьовували через неправильне поводження або під час спроб їх розібрати, зокрема, з метою отримання деталей на продаж металобрухту, намагаючись заробити собі на життя", - йдеться у звіті.

Читайте такожРосія скоротила мандат місії ОБСЄ на кордоні з УкраїноюВодночас 66 мирних жителів за цей же період стали жертвами обстрілів зі стрілецької зброї та важкого озброєння.

"Поворотною точкою було впровадження з 27 липня 2020 року заходів щодо посилення режиму припинення вогню, узгоджених на засіданні Тристоронньої контактної групи (ТКГ) 22 липня. З 27 липня по 31 грудня 2020 року СММ підтвердила інформацію про три жертви серед цивільного населення в результаті обстрілу зі стрілецької зброї та важкого озброєння в порівнянні з 37 жертвами від спрацьовування мін, боєприпасів та інших вибухонебезпечних предметів. Моменти, коли підтверджується прихильність дотриманню режиму припинення вогню, можуть сприяти зниженню рівня насильства, проте загрози для мирних жителів досі залишаються", - зазначає СММ.

У звіті також повідомляється, що місія зафіксувала вже понад 34 тис. мін, встановлених по обидва боки від лінії зіткнення, і Україна при цьому залишається однією з найбільш сильно забруднених мінами країн світу.

Вас також можуть зацікавити новини: