Перемир'я на Донбасі: у Міноборони похвалилися преміями для військових на півмільярда гривень

Винагороди також передбачені для командувача ООС та командирів підрозділів.

Українським військовим виплатили близько 500 мільйонів гривень премій за дотримання перемир'я на Донбасі.

Про це пише "РБК-Україна" з посиланням на інформацію оборонного відомства.

Виплата премій і штрафи за перемир'я регламентуються наказом міністра оборони Андрія Тарана від 18 вересня. Документ передбачає, що премії платять за успішні дії на лінії зіткнення і за збереження життя і здоров'я бійців. Йдеться про безпосередню участь у бойових діях, розвідку в тилу ворога, відбиття атаки противника або захоплення його техніки. Розмір премії за подібні дії - 17 тисяч гривень.

Читайте такожУ штабі розповіли про нові порушення перемир'я бойовиками на Донбасі

Суми премій для військових

  • За захоплення ворожого корабля платять до 243600 гривень, літака - 121800, танку - 48720, безпілотника - 36 540.
  • За збереження життя і здоров'я бійців в зоні ООС: командувач ООС - до 18 тисяч гривень на місяць, командир взводу - 7000.

У разі порушень з боку підлеглих премія для командира істотно знижується. Серед порушень - недотримання гігієни, суїциди, відкриття вогню без наказу і військової необхідності. Військові, які вчинили подібне порушення, позбавляються премії зовсім.

Хто був оштрафований

Скільки військових отримали штрафи за відкриття вогню та інші проступки - в Міноборони не уточнили.

"Узагальнення інформації про кількість порушень, які стали підставою для зменшення цієї винагороди військовослужбовцям, які беруть безпосередню участь у заходах ЗНБО (забезпечення нацбезпеки і оборони, - ред.), не передбачено", - сказано у відповіді за підписом т.в.о. командувача Об'єднаних сил Віктора Ганущака.

Читайте такожРічниця паризького саміту: Україна в ТКГ окреслила наступні кроки щодо Донбасу

Він також повідомляє, що всього з початку перемир'я, тобто з 27 липня по 1 грудня, військовим за "правильні" дії виплачено винагороди на суму 510,9 мільйонів гривень. Хто саме отримав такі кошти - не вказано.

Перемир'я на Донбасі: що відомо

  • З півночі 27 липня на лінії розмежування в районі проведення операції Об'єднаних сил на Донбасі діє режим повного і всеосяжного припинення вогню.
  • Російські окупанти регулярно здійснюють обстріли позицій українських військових, які, за оцінкою штабу ООС, мають провокаційну мету.