На Харківщині майбутні пілоти гелікоптерів МВС вперше піднялися в небо (фото, відео)

Минулого року до Харківського Національного університету внутрішніх справ приєднали Кременчуцький льотний коледж для підготовки авіаційного персоналу підрозділів, які підпорядкуються МВС.

На Харківщині сьогодні майбутні пілоти гелікоптерів МВС – цьогорічні випускники Харківського Національного університету внутрішніх справ вперше піднялися в небо.

Як передає кореспондент УНІАН, практичні навчання сьогодні проходять на аеродромі «Коротич», що на Харківщині.

Зокрема, сьогодні шестеро курсантів після 4-х років вивчення теорії вперше піднялися в небо на гелікоптері Мі-2. До цього протягом всього навчання, курсанти Кременчуцького льотного коледжу вивчали теорію та вчилися керувати гвинтокрилом на тренажерах.

Останній рік вони, окрім звичних предметів, вивчали правові дисципліни. Після випуску, новоспечені пілоти підуть служити до державної прикордонної служби, служби з надзвичайних ситуацій, Нацгвардії, або ж – до Національної поліції.

«Я планую у місто Київ в Національну поліцію, щоб здійснити свою мрію та захищати людей з повітря, це велика мрія. Це просто космос, потрібно кожному спробувати це відчути. Ми виконували контрольне весіння, потім виконали політ по колу два рази, зайшли на посадку. Враження – це перше, на що треба звернути увагу. У мене тато бортінженер, а мені хотілось чогось більшого», - розповів курсант четвертого курсу Кременчуцького льотного коледжу Харківського Національного університету внутрішніх справ Іван Вевдюк.

Щоб виконувати у подальшому польоти самостійно без інструкторів курсантам треба налітати чимало годин, розповів ректор Харківського Національного університету внутрішніх справ Дмитро Швець.

«Після проведення практичних занять з нальотів, зможуть виконувати самостійно польоти. Сьогодні ознайомчі польоти триватимуть протягом години для кожного. Їм необхідно буде налітати 130 годин, для того, щоб вони мали необхідні сертифікати для здійснення польотів», - зазначив він.

За словами Швеця, нині на озброєнні МВС є близько 10 гелікоптерів, проте найближчим часом має з’явитися ще півсотні. «Сьогодні важливо мати таку авіаційну підтримку, тому що вкрай багато таких завдань, які можна виконати, завдячуючи гелікоптерам. Є відповідний договір про співпрацю з Польською республікою і поетапно буде здійснюватися наповнення авіаційного парку системи Міністерства внутрішніх справ. Це більш 50, наскільки мені відомо, гелікоптерів сучасних», - зазначив ректор.

Як зазначив начальник Харківського аероклубу Сергій Філатов, основні завдання цих пілотів – спостереження, допомога у затримці зловмисника, тощо. Саме для цих цілей якомога краще підходить вертоліт. «Це найзручніша для ведення спостереження авіаційна техніка у зв’язку з тим, що він може летіти як зі швидкістю пішохода, який повільно йде – так й зі швидкістю, що перевищує швидкість будь-якої автівки, тому він може завжди тримати у полі зору будь-яку ціль», - каже Філатов.

Вказані курсанти мають завершити навчання у виші вже 1 липня, проте й після отримання дипломів вони продовжать практичні навчання, аби налітати по 130 годин кожен.