ЄС вперше запрошує треті країни до своєї оборонної програми PESCO

Рада Євросоюзу погодилася долучити США, Канаду та Норвегію до спільного оборонного проекту військової мобільності.

США, Канада та Норвегія стануть першими країнами, які долучаться до спільних оборонних проектів Європейського Союзу в межах Постійного структурованого співробітництва з питань безпеки та оборони (PESCO).

Читайте такожЄвросоюз обговорює створення військових сил швидкого реагування - ЗМІРішення запросити ці країни ухвалили міністри оборони ЄС на засіданні Ради Євросоюзу в четвер, 6 травня, пише DW.

Ідеться передусім про флагманський проект військової мобільності, який має забезпечити швидке та безперешкодне перекидання військ та озброєнь всередині Євросоюзу всіма видами транспорту: залізницею, автотранспортом, літаками та кораблями.

Ведучою країною у проекті є Нідерланди - саме вони запросять США, Канаду та Норвегію. Раніше Вашингтон, Оттава та Осло вже просили допустити їх до участі в ініціативі.

За словами верховного представника ЄС із зовнішньої та безпекової політики Жозепа Борреля, фахові знання та досвід США, Канади й Норвегії сприятимуть розвитку проекту та "покращенню військової мобільності всередині ЄС і за його межами".

"Це сфера спільного інтересу в наших трансатлантичних відносинах, а також пріоритет, який ми поділяємо. Це зробить оборону ЄС ефективнішою та допоможе зміцненню нашої безпеки", - зазначив Боррель.

Що відомо про PESCO

  • ЄС запустив Постійну структурну співпрацю в обороні у 2017 році. Загалом до неї долучилися 25 з 27 держав ЄС. Ініціативу відмовилися підтримати Великобританія, Данія і Мальта.
  • Одним з головних елементів PESCO є спільні оборонні проекти, де беруть участь різні держави.
  • У листопаді 2020 року ЄС погодився допускати до участі у проектах треті держави. Основною умовою є те, що учасники з-за меж Євросоюзу принесуть проекту "значну додану вартість".
  • Україна висловлювала бажання долучитися до низки проектів, утім, поки рішення про це не було схвалено.