МЗС Росії вважає "неетичними" пропозиції інших країн допомогти вирішити кризу в Білорусі

Міністр закордонних справ Росії заявив, що Білорусь не потребує посередницьких послуг інших країн для подолання політичної кризи.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Білорусь не потребує посередницьких послуг інших країн, в тому числі й України, для подолання політичної кризи.

Читайте такожКраїни Балтії заборонили Лукашенку в'їзд на свою територію

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це він заявив під час виступу в Московському державному інституті міжнародних відносин МЗС Росії.

«Ми хочемо, щоб білорусам самим була надана можливість вирішити свої проблеми без будь-якого втручання ззовні. Ми бачимо спокусу багатьох західних держав - як сусідньої України, так і країн, які розташовані далеко за океаном, я маю на увазі США і Канаду - нав'язати якісь підходи в подоланні нинішньої ситуації в Республіці Білорусь. На ці підходи реагує президент Білорусі. Ми вважаємо, що необхідності в будь-яких нав'язливих посередницьких послугах немає», - сказав Лавров.

За його словами, заяви західних лідерів щодо ситуації в Білорусі неетичні.

«Які повчання, вимовлені тоном, що не допускають навіть сумніви в тому, що це має бути сприйнято всіма як керівництво до дії», - сказав він.

«Це відсутність вже навичок дипломатії, елементарних дипломатичних навичок. Це неетично за великим рахунком вже не тільки з дипломатичної, а й з людського погляду. Ми це бачимо, і ми на це звертаємо увагу», - наголосив Лавров.

На його думку, литовські політики щодо ситуації навколо Білорусі перейшли «всі грані пристойності».

«Спроби розхитувати ситуацію ми бачимо. Власне, цього ніхто й не приховує. Наші литовські сусіди перейшли, по-моєму, вже всі грані пристойності. У нас є підстави вважати, що вони з пані Світланою Тихановською працюють зовсім демократичними методами і методами, в яких не сильно виявляється повага до суверенітету Республіки Білорусь», - додав він.

При цьому Лавров нагадав, що президент Білорусі запропонував провести конституційну реформу.

«За нашою загальною оцінкою, це і є та форма, в якій цілком можна організувати діалог з громадянським суспільством, і яка має дати змогу обговорити всі ті питання, які хвилюють ту чи іншу частину білоруських громадян», - сказав Лавров.

На його думку, представники громадянського суспільства Білорусі мають бути залучені до роботи над конституційною реформою.

Протести в Білорусі: хронологія подій

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися сутички з силовиками. У перші дні протестів було затримано тисячі людей, пізніше багатьом з них призначили адмінарешти.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні і домовився з президентом РФ Володимиром Путіним спільно реагувати «в разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз».
  • 27 серпня Путін допустив використання російських силовиків для придушення протестів у Білорусі.
  • В Євросоюзі заявили про невизнання результатів виборів і досягли згоди застосувати санкції проти білоруських чиновників у відповідь на фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти протестувальників.
  • Глава українського МЗС Микола Кулеба заявив, що Україна не має наміру втручатися у внутрішні справи Білорусі, але готова сприяти врегулюванню ситуації в цій країні. При цьому Київ призупиняє всі офіційні контакти до стабілізації ситуації в країні.