В Європі зникли зразки аналізів отруєного "Новачком" бізнесмена Гебрева

Отруєний в 2015 році болгарський бізнесмен Еміліан Гебрев не зміг отримати зразки аналізів із фінської лабораторії.

Зразки аналізів болгарського підприємця Еміліана Гебрева, отруєного в 2015 році нервово-паралітичною речовиною, яка, швидше за все, належала до сімейства "Новачок", зникли з фінської лабораторії Verifin, що займалася їх вивченням.

Про це повідомили в четвер, 3 вересня, журналістські платформи розслідувачів The Insider і Bellingcat .

В кінці серпня ці ж сайти, а також німецький журнал Der Spiegel писали про те, що в справі про отруєння російського опозиційного політика Олексія Навального проглядається схожість із замахом на Гебрева .

Отруєння болгарського бізнесмена Еміліана Гебрева

Болгарська влада і сам Гебрев 29 квітня 2020 року звернулися до лабораторії з проханням надати зразки для аналізу, щоб визначити, чи є отрута, яку використовували проти Гебрева, «Новачком».

Однак незважаючи на те, що співробітники раніше заявляли про обов'язок зберігання зразків п'ять років (тобто до 18 червня 2020 року), тепер, за інформацією The Insider і Bellingcat, які призводять листування бізнесмена з VERIFIN, лабораторія не змогла ні повернути їх, ні пояснити , куди вони зникли.

Читайте також Фонд Навального опублікував его Розслідування у Томського, зняти до Отруєння (відео)

VERIFIN - одна з п'яти лабораторій в Європі, акредитованих Організацією із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) на роботу з біоматеріалами. Туди були направлені зразки аналізів Гебрева через 2 місяці після отруєння. Лабораторії вдалося визначити клас отрути - фосфорорганічні речовини.

Еміліана Гебрева госпіталізували двічі навесні 2015 року. 28 квітня він під час ділової вечері знепритомнів, його стан постійно погіршувався - незабаром він впав у кому. Його син Христо Тахчіев теж скаржився на погіршення самопочуття.

Експертиза встановила, що вони могли отруїтися речовиною класу «Новачок».

Отруєння Навального: що відомо

  • 20 серпня Навальний повертався до Москви з Томська, в польоті йому стало погано, літак екстрено сів в Омську. Навального госпіталізували.
  • Через два дні його евакуювали з Омська до берлінської клініки Charite.
  • 24 серпня фахівці Charite заявили, що медичні дослідження свідчать про отруєння Навального.
  • 2 вересня прес-секретар Навального Кіра Ярмиш повідомила, що, за інформацією уряду Німеччини, політика отруїли хімічною речовиною групи «Новачок».
  • 3 вересня прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що немає «жодного приводу» звинувачувати Росію в отруєнні Навального «Новачком».